Iskoristite moć prirode: Čaj od ove biljke čini čuda za organizam

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 18:21

Iskoristite moć prirode: Čaj od ove biljke čini čuda za organizam

Iskoristite ovaj period i naberite svoje zalihe cveta lipe za kućnu biljnu apoteku.

Ova biljka ima brojne blagodeti, a mi smo izdvojili sve što treba da znate o njoj.

Prepoznatljivi miris lipe potiče od esencijalnog ulja koje deluje umirujuće. Pored njega ova biljka sadrži i tanine, biljnu sluz i heterozid nepoznatog porekla. Cvet se bere zajedno sa belom peteljkom koja sadrži fenolna jedinjenja i floroglucinol, sastojke za koje su portugalski naučnici otkrili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ublažavaju grčeve glatkih mišića.

Uz zovu, lipa je najcenjeniji narodni lek za snižavanje povišene temperature, protiv prehlada, gripa i nazeba. Obe biljke podstiču znojenje. Čaj se pije vruć i po želji zaslađen medom (lipa je medonosna biljka i njen med je veoma ukusan). Zahvaljujući sadržaju tanina i sluzi dobar je i lek protiv proliva, posebno ako su u pitanju deca.

Na jugu Francuske, lipu u kombinacji sa lavandom i matičnjakom koriste kao lek za nesanicu, a pomešana sa nanom, hajdučicom i imelom za ublažavanje napada migrene.

Naučna istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cveta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili dispepsiju (loše varenje), kao i gastrokardiološki sindrom (prekomerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji deo srca).

Topao čaj od lipe pomaže imunom sistemu da se izbori protiv infekcije. Takođe, podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove i pospešuje apetit. Brojne studije su pokazale da pomaže i kod bolova u stomaku izazvanih gasovima.

Ako poparite 100 g cveta lipe litrom ključale vode, ostavite poklopljeno tri sata, procedite, dobićete dobro biljno sredstvo za opekotine. Napravite obloge i stavite na povređeno mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.