Ishrana koja sprečava dijabetes

Izvor: B92, 16.Okt.2010, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ishrana koja sprečava dijabetes

Tradicionalna mediteranska ishrana, bogata maslinovim uljem i povrćem, može da pomogne starijim osobama da smanje rizik od dijabetesa tipa 2 i bez brojanja kalorija i smanjivanja telesne težine.

Španski stručnjaci s Univerziteta Rovira i Virhili, iz mesta Reus, su prateći 418 osoba, starosti od 55 do 80 godina, došli do zaključka da su oni koji se pridržavaju tradicionalnog načina ishrane, pod manjim rizikom da obole od dijabetesa tokom četvorogodišnjeg perioda, nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oni koji se pridržavaju dijete sa smanjenim sadržajem masti, prenosi Rojters.

Tradicionalna mediteranska ishrana je bogata povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, ribom i nezasićenim masnim kiselinama biljnog porekla - iz maslinovog ulja i orašastih plodova. S druge strane, u takvoj ishrani slabo su zastupljeni crveno meso i punomasni mlečni proizvodi.

Za istraživanje, kojim je rukovodio Hordi Salas-Salvado, su birane isključivo osobe koje su imale najmanje jedan rizičan faktor za srčane bolesti - povišen krvni pritisak, pušenje i drugo.

Metodom slučajnog uzorka ispitanici su podeljeni u tri grupe - jednu na mediteranskoj ishrani, u kojoj je akcenat bio na maslinovom ulju, drugu takođe na mediteranskoj ishrani, ali s akcentom na koštunjavim plodovima, i treću grupu, u čijoj ishrani je težište bilo na smanjenju svih vrsta masti.

Ni od jednog ispitanika nije traženo da ograniči unos kalorija ili da bude fizički aktivniji.

Nakon četiri godine, u dve grupe na mediteranskoj ishrani dijabetes se pojavio kod 10 do 11 odsto ispitanika, dok se u trećoj grupi pojavio kod 18 odsto ispitanika.

Kada su u obzir uzeti i drugi faktori, kao što su telesna težina učesnika, eventualni pušački staž i prijavljeni nivo fizičke aktivnosti, ispostavilo se da mediteranska ishrana sama za sebe smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2 za čak 52 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.