Izvor: Objava, 06.Jul.2022, 08:52

Interaktivni dentalni vodič

Savremena stomatologija omogućava pacijentima da izaberu između šest tipova definitivnih dentalnih radova, koji podrazumevaju restauraciju cele vilice, tako da su svi zubi potpuno ujednačeni i imaju savršen izgled. Neki od ovih radova podrazumevaju ugradnju implanata a neki ne, a sve zavisi od stanja pacijenta. Odgovarajući na pitanja iz našeg interaktivnog vodiča za izbor definitivnog rada, možete saznati koji rad je najbolji za vas.

Pre nego što vam postavimo prva pitanja, hajde da upoznamo šest definitivnih radova koje stomatološke ordinacije danas nude. Većina manjih ordinacija ne nudi sve radove, tako da je veoma bitno da odaberete neku od boljih ordinacija. Ako se konsultujete sa vašim zubarom, on vam možda neće predložiti naprednije radove kao što je ALL ON 6, jer nema uslova da ga izvede, i zato je veoma važno da znate za svih šest opcija:

Hollywood smile (fasete): zubne faste (viniri) postavljene sa prednje strane zdravih zuba, minimalno brušenje

Hollywood smile (krunice): krunice postavljene na obrušene prirodne zube

Hollywood smile sa implantima: krunice na prirodnim zubima + krunice na implantima, najčešće bočno

Hollywood smile sa implantima i mostovima: krunice na prirodnim zubima + krunice na implantima, najčešće bočno + mostovi na pozicijama gde nedostaju zub ili dva

ALL ON 6: potpuni protetski rad koji menja sve zube u vilici. Počiva na po 6 implanata po vilici, a sastoji se od titanijumske prečke koja povezuje implante i zubne keramike koja je jedini vidjiv deo rada

ALL ON 4: rad identičan po izgledu kao ALL ON 6, namenjen pacijentima čija je vilična kost slabija, sa 4 implanta po vilici i drugačijim načinom postavljanja implanata.

Počnimo sa pitanjima. Na osnovu vaših odgovora bićete preusmereni na dopunska pitanja i konačno na rad koji je najbolji za vas.

1. Da li su vam svi zubi stabilni i stomatolog ne smatra da su ugroženi od paradentoze, infekcija ili karijesa, odnosno da ćete tokom dužeg perioda moći da se oslonite na svoje prirodne zube:

DA - Idite na pitanje 1a

NE (situacija je lošija) - Idite na pitanje 2

1a. Da li imate dovoljno zubne mase, gleđ je jaka, zubi nisu istanjeni i okrnjeni, a smetaju vam samo neujednačen izgled i boja:

DA - Optimalni rad za vas je Hollywood smile postignut korišćenjem zubnih faseta.

Ako vam je stomatolog rekao da su zubi previše nepravilno raspoređeni ili ste prestari za fiksnu protezu, i pritom vas ne zanima privremeni efekat koji se postiže beljenjem zuba, tada su sledeće rešenje fasete. Keramičke fasete postavljaju se na prednji deo zuba, ne moraju se postaviti sve na bočne zube, a postavljanjem faseta čuva se 80% zubne mase. Poređenja radi, sa krunicama se čuva oko 50% zubne mase. Fasete mogu ispraviti manje i srednje nepravilnosti u položaju zuba, i najčešće se koriste da se inače solidan osmeh učini perfektnim.

NE - Optimalni rad za vas je Hollywood smile postignut korišćenjem krunica.

Hollywood smile uz korišćenje krunica je najčešći definitivni rad, pogodan za osobe između 30 i 60 godina čiji su zubi istrošeni, požuteli, okrnjeni i neporavnati, ali su korenovi zuba zdravi. Pacijent bira između metalokeramičkih i krunica od pune keramike, pri čemu su metalokeramičke duplo povoljnije. Dobra opcija je postavljanje keramičkih krunica napred a metalokeramičkih bočno, jer se tako štedi a ne gubi se na izgledu. Kako i kod svih drugih definitivnih radova, pacijent bira i boju, pri čemu je najčešći izbor Bleach 2, druga najsvetlija nijansa u ponudi.

2. Da li su vam svi prednji zubi stabilni i imaju dobru prognozu, ali vam nedostaje nekoliko krajnjih bočnih zuba?

DA - Optimalni rad za vas je Hollywood smile uz dodatak implanata bočno

Bočni zubi prvi stradaju kod većine pacijenata, najčešće zbog karijesa i infekcija korena, pri čemu paradentoze dodatno ubrzavaju te procese. Mnogi pacijenti dolaze bez nekoliko bočnih zuba, ali sa zdravim prednjim zubima, i za njih se izrađuje Hollywood smile korišćenjem krunica , pri čemu bočne krunice nose implanti - obično jedan implant nosi dve krunice. Rad je za nijansu skuplji od “običnog” Hollywood smile-a zbog prisustva implanata i ne može biti gotov za samo 14 dana, kao što može rad bez implanata.

NE (situacija je lošija) - idite na pitanje 3

3. Da li vam nedostaje više od šest zuba, od koji su neki u prednjim regijama, ali su ostali zubi i dalje zdravi i njihov koren nije ugrožen?

DA - Optimalni rad za vas je Hollywood smile sa dodatkom implanata i mostova

Vaša situacije je takođe veoma česta, ali važno je da ne prihvatite druge dve opcije koje se često nude pacijentima kojima nedostaje oko polovina zuba. Prva je ugradnja akrilatnih proteza koje pokrivaju samo zube koji nedostaju, kao rešenje koje jeste povoljno ali loše izgleda i neudobno je, kao ni previše radikalnu opciju vađenja preostalih zuba radi ugradnje ALL ON 6 rada. Kombinacijom implanata, mostova i krunica može se restaurirati svaka vilica u kojoj je prisutna polovina zuba, samo je bitno odabrati pravog zubara.

NE (situacija je lošija) - idite na pitanje 4

4. Da li snimak vilice pokazuje da imate dovoljnu masu vilične kosti za ugradnju 6 implanata po vilici?

DA - Optimalni rad za vas je ALL ON 6

ALL ON 6 je revolucionarni definitivni rad koji vraća pacijentima bez zuba ili pacijentima kojima je poslednjih nekoliko zuba izvađeno sve funkcije. Rad izgleda kao Hollywood smile sa krunicama, nikada se ne skida (naravno mora da se održava higijena), traje praktično doživotno i pruža vrlo prirodan osećaj. Tajna uspeha ALL ON 6 rada je to što su implanti povezani ultralakom titanijumskom prečkom, čime se pravilno raspoređuje pritisak. To omogućava da osećaj pri žvakanju bude potpuno prirodan, i osigurava stabilnost rada, jer ako jedan implant otkaže ima dovoljno vremena da se on zameni, bez narušavanja stabilnosti rada.

NE (situacija je lošija) - Optimalni rad za vas je ALL ON 4

ALL ON 4 je rad koji se od ALL ON 6 rada razlikuje po broju i načinu postavljanja implanata, a namenjen je pacijentima čija je vilična kost slabija, što se često događa ako je pacijent dugo bio bezub. Cena rada je ista kao cena ALL ON 6 rada, ali zahteva veoma veštog zubara. Često se dešava da zubari pacijentu kažu da nema uslova za definitivni implantski rad i da je jedino rešenje plastična proteza, a da se u suštini radi samo o tome da nemaju znanje ni opremu da izvedu ALL ON 4 rad.