Infekcija vreba iza tetovaže

Izvor: B92, 28.Nov.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infekcija vreba iza tetovaže

Retka, ali za lečenje veoma teška bakterijska infekcija koja obično napada ljude sa oslabljenim imunim sistemom prvi put se pojavila kod zdravih osoba koje su se tetovirale.

Dva slučaja infekcije kože koje uzrokuje bakterija Mycobacterium haemophilum dogodila su se u Sijetlu (SAD).

Bakterija koja je slična tuberkulozi i lepri izaziva simptome u vidu kvržica na zaraženom mestu, crvenilo, bol, otok i gnojenje.

Infekcija ne reaguje na tradicionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << antibiotike, pa čak je i sa adekvatnim lekovima potrebno nekoliko meseci kako bi se izlečila.

Međutim, istraživači smatraju da je bolest toliko retka, da oni koji planiraju tetovažu ne treba mnogo da se brinu.

Ipak, oni smatraju da je veoma važno podići svest o toj infekciji, kako bi se pažljivije obavljala preventiva.

Kod dva pomenuta slučaja infekcije sumnja se da je za razređivanje mastila za tetoviranje korišćena voda sa česme koja je mogući izvor bakterija. Zato stručnjaci preporučuju da se ubuduće u tatu salonima koristi destilovana ili sterilisana voda.

Nije poznato zašto su se dvojica muškaraca razbolela, iako su imali prilično jak imunitet, ali se sumnja da je reč o tome da tetovaža probija kožu koja je inače barijera protiv infekcija.

Kako biste se zaštitili od takvih problema, trebalo bi pažljivo da birate tatu majstora, koristite sterilnu opremu za jednokratnu upotrebu i pre tetovaže se konsultujete sa vašim lekarom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.