Impulsi omogućavaju dobar noćni san

Izvor: B92, 30.Sep.2010, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Impulsi omogućavaju dobar noćni san

Čini se da su naučnici otkrili tajnu dobrog noćnog sna, ali dok nisu došli do odgovora, nisu se i sami naspavali. Sada se zna da time upravljaju mali naleti moždanih talasa smeštenih duboko u mozgu. One osobe koje proizvode najviše tih naleta koji se zovu impulsi, spavaju najlepšim snom.

Kada bismo uspeli da „nateramo" mozak da ih što više proizvodi u toku noći, malo ko bi patio od nesanice. Dr Džefri Elenbogen iz Harvard medicinske škole u SAD-u, kaže da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušali da objasne kako neko može lako utonuti u dubok san i pored nesnosne buke, i šta naš mozak radi da bismo mi zaspali. On je postavio zadatak da sazna koje moždane aktivnosti omogućavaju osobi koja spava da se integriše u realno okruženje, ali da održi svoj san i pored buke.

Sproveo je istraživanje na 12 pacijenata koji su 3 noći proveli u njegovoj laboratoriji za spavanje. Prva noć je bila mirna i tiha, ali su ostale noći bile dosta bučnije i napornije, sa 14 različitih zvukova sa sve alarmima, saobraćajem i razgovorima. One osobe čiji je mozak proizvodio najviše impulsa su najimuniji na buku. Impulse kontroliše deo mozga koji se naziva talamus koji šalje zvukove dalje u druge centre u mozgu koji ih prihvataju i reaguju na njih. Nekada su se impulsi smatrala sredstvom borbe mozga sa zvukovima iz okoline, a sada se zna da što više talamus reaguje, kvalitetnije spavamo.

Nije još uvek poznato zašto neki proizvode više impulsa, ali kada se dođe do odgovora na to pitanje, to će pospešiti proizvodnju boljih tableta za spavanje.

Za sada, oni kojima je potreban san, neka se pozabave tamnim zavesama, dobrim krevetom, hladnoćom u sobi i neka izbegavaju telesne vežbe pre povlačenja u postelju. Mogu pokušati i sa odlaskom u krevet i ustajanjem u isto vreme svakog dana. Ali i znak: „Tišina!" na vratima ne može da škodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.