Imamo kontakt sa 100.000 hemikalija

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imamo kontakt sa 100.000 hemikalija

Agencija za hemikalije Srbije apelovala je na potrošače da obrate pažnju i pročitaju etiketu pre nego što kupe proizvod koji sadrži hemikalije.

U saopštenju agencije navodi se da je u svetu izolovano više od 50 miliona hemikalija, a da su građani u svakodnevnom kontaktu sa preko 100.000 hemikalija koje su u najširoj upotrebi.

Kako je navedeno, taj dramatičan rast hemikalija u svakodnevnoj upotrebi, Svetska zdravstvena organizacija dovodi u vezu sa pandemijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kancerogenih oboljenja.

Povodom Svetskog dana potrošača, Agencija za hemikalije Srbije apelovala je na sve građane da se informišu i nauče da bezbedno koriste hemikalije radi očuvanja zdravlja i bezbednosti dece, odraslih i životne sredine.

Na ambalaži opasne hemikalije mora da se nalazi etiketa koja sadrži grafičke prikaze, odnosno piktograme, kao i odgovarajuće tekstove koji ukazuju na opasna svojstva hemikalije i mere predostrožnosti.

Podaci na etiketi moraju da budu na srpskom jeziku, neizbrisivi i određene veličine i razmaka da bili lako uočljivi i čitljivi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.