I zdrava hrana može da bude štetna

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2013, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I zdrava hrana može da bude štetna

Zdrava hrana može da ima i svoje loše strane. Naučnici Univerziteta Jejl su tako ustanovili da mediteranska ishrana može da smanji ali i poveća rizik od srčanog udara.

Grejp

Ovo voće pomaže balansiranju šećera u krvi i sprečavanju metaboličkog sindroma, koji inače prethodi dijabetesu, tako što podstiče jetru da sagoreva višak masnoća. Međutim, grejp takođe može da poveća nivo estrogena. Starije žene koje konzumiraju četvrtinu grejpa dnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mogu da povećaju šanse za razvoj raka dojke za 30 odsto. Dok 250 mililitara soka od grejpa ima pozitivan učinak na zdravlje, više od litre ili dva ovog soka dnevno treba izbegavati.

Indijski šafran

Indijski šafran ili kurkuma, sastojak karja, olakšava sindrom iritabilnog crijeva, štiti jetru i pomaže probavu masnoća. Međutim, dok su umerene količine korisne, konzumiranje više od 100 mg začina dnevno može dovesti do grčeva u stomaku. Kurkuma može i da proredi krv, pa zato izbegavajte veće količine ako imate probleme s krvarenjem ili planirate operaciju.

Soja

Seme soje koristi se za različite proizvode, poput tofua, sosa ili mleka od soje. Sa manje zasićenih masnih kiselina od mesa i visokim nivoom omega-3 masnih kiselina, neprerađena soja sadrži svih sedam esencijalnih aminokiselina nužnih za normalno funkcionisanje organizma. S druge strane, soja sadrži velike količine hemikalija koje mogu uticati na probavu belančevina, blokirati apsorpciju minerala i metabolizam generalno. Takođe sadrži visoki nivo hemikalija genistena i daidzeina, koji imitiraju hormon estrogen te mogu uticati na plodnost.

Čili

Čili može da olakša bol i podstiče bolju cirkulaciju krvi, a pomaže i u borbi protiv tumora. Međutim, ljudi koji jedu jednu čili papričicu dnevno suočavaju se sa 15 odsto većim rizikom da obole od raka želuca.

Riblje ulje

Losos, skuša i sardina prepuni su omega-3 kiselina, koje sprečavaju srčane bolesti i pomažu rad mozga. Riblje ulje, međutim, takođe može da poveća rizik od dijabetesa. Pesticidi koji se nalaze u moru, a koji se skupljaju u masnom tkivu mogu imati glavnu ulogu u razvoju bolesti ograničavajući mogućnost proizvodnje insulina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

I zdrava hrana može da bude štetna

Izvor: Dzungla.org, 21.Mar.2013

Zdrava hrana može da ima i svoje loše strane. Naučnici Univerziteta Jejl su tako ustanovili da mediteranska ishrana može da smanji ali i poveća rizik od srčanog udara.... Opširnije na Vesti online / Slobodno Vreme / Zdravlje /

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.