I prehlada je zarazna

Izvor: Mondo, 06.Feb.2018, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I prehlada je zarazna

Prehlada je "prateći" deo hladnijih meseci i veoma je česta. Međutim, ono što možda niste znali je da je i zarazna…

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Prehlade su česte i prema nekim procenama prosečan čovek tokom života preživi oko 200 prehlada, a svaka traje oko pet dana.

Simptomi prehlade su curenje iz nosa, kijanje, kašljanje, malaksalost i problemi sa sinusima. Ne postoji nikakav lek, što znači da jednostavno moramo da odležimo i nekako >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prođemo kroz to.

Kako se šire prehlade

Prehlada je - kao i grip - virus. Virusi se šire kada inficirane čestice dođu u kontakt sa nekim.

Konkretno govoreći o prehladi, prenosi se kada inficirana osoba kašlje ili kija, a kapljice dospeju u vazduh.

Razlog zbog kojih je veoma lako "zakačiti" prehladu je taj što zaražene čestice mogu da prežive u vazduhu ili na nekim površinama i do 24 sata.

S obzirom na to da konstantno dodirujemo telefone, tastature, kvake, virus ima veoma dobre šanse da pređe na nekoga u naredna 24 sata.

Kako izbeći prehladu

Da biste izbegli prehladu, ne bi trebalo da dodirujete bilo šta zaraženo, a to bi u realnom životu značilo da nosite rukavice ili da živite "pod staklenim zvonom". Pošto znamo da je to nemoguće, evo nekoliko realnih saveta koji mogu da vam pomognu da izbegnete prehladu.

- Redovno perite ruke. To je posebno važno ako radite u nekoj većoj kancelariji koju delite sa mnoštvom kolega, putujete gradskim prevozom i slično.

- Nikako ne delite peškire, šolje i čaše sa ukućanima, posebno ako znate da neko od njih ima prehladu.

- Izbegavajte da dodirujete nos ili oči.

- Vežbajte i hranite se zdravo da biste imali jak imuni sistem.

Moguće je da virus bude u telu pre nego što se simptomi prehlade jave. Zbog toga je veoma važno da se ovih preporučenih navika pridržavate uvek, a ne samo kada svi oko vas kijaju i kašlju.

Ukoliko ipak "zakačite" prehladu, trebalo bi da prođe za nekoliko dana, a ako se simptomi pogoršavaju ili traju duže od dve nedelje, obavezno posetite lekara.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.