Hranom do zdrave kože: Šta jedu dermatolozi

Izvor: Mondo, 09.Mar.2016, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hranom do zdrave kože: Šta jedu dermatolozi

Dermatolozi tvrde da hrana utiče na izgled i zdravlje naše kože i zato pažljivo biraju šta jedu.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  "Svi misle da od genetike zavisi kako starimo. Međutim, genetika tu ima 20 odsto uticaja, a preostalih 80 odsto zavisi od načina života i ishrane", kaže dermatolog dr Nitu Nirdoš, čiji je klijent između ostalog Keli Bruk. "Mnogo toga zavisi od ishrane, koja utiče na pojavu bora, ali i na hiper-pigmentaciju i akne".

Šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ne treba da jedete

"Ishrana bogata šećerom i visokim glikemijskim indeksom ugljenih hidrata (glikemijski indeks je skala koja određuje koliko hrana povećava niko glukoze u krvi) – poput hleba i slatkiša, dokazano povećava rizik od zapaljenja u telu, što dovodi do toga da koža brže stari", kaže dermatolog dr Stefani Vilijams.

Naime, kada nivo šećera u krvi konstantno "šeta" između visokog i niskog, do čega dolazi zbog šećera i ugljenih hidrata, molekuli šećera se trajno vezuju za proteine, uključujući kolagen u koži.

"Posledica toga je da tkiva gube fleksibilnost, koža počinje da 'visi', a bore se pojavljuju rano", kaže dr Vilijams.

Profesor Nikolas Lov, dermatolog iz Londona dodaje da šećer, slatkiši, mlečni proizvodi I nerafinisani ugljeni hidrati dokazano povećavaju rizik od akni, ekcema i psorijaze.

Nahranite kožu

Hrana niskog glikemijskog indeksa i izbegavanje slatkiša pomoći će vašoj koži, saglasni su dermatolozi. Takođe, savetuju da jedete dosta povrća i proteina koji se nalaze u ribi, piletini, da izbegavate slatko tropsko voće. Umesto toga, savetuju da navalite na sve vrste bobičastog voća koje sadrži antioksidanse, koji podmlađuju kožu.

Šta dermatolozi zapravo jedu...

Dr Nik Lov "zaklinje se" u kuvana jaja, paradajz, ribu i velike količine zelenog povrća, a meso jede dva puta nedeljno. Izbegava alkohol i previše začinjenu hranu.

Dr Nitu Nirdoš

Ona redovno konzumira sveže ceđeni sok od paradajza za doručak, a često jede i cveklu, lubenicu, braon pirininač, šargarepu, piletinu, jaja, ribu i dosta povrća. Ne jede slatkiše i ne pije kafu, ne jede prerađene ugljene hidrate i ne gricka između obroka. "Osim toga, ne jedem posle 19 sati jer je telu potrebno vreme da oslobodi hormone koji usporavaju starenje, a ako jedete kasno, organizam će osloboditi insulin koji negativno utiče na kožu".

Dr Stefani Vilijams

Dermatolog dr Vilijams često jede bobičasto voće, ribu, meso, jaja, voće i povrće. Kaže da je raznovrsna ishrana važna jer su koži potrebne različite vrste antioksidanata, a dodaje i da ponekad uživa u čokoladi, ali onoj koja sadrži 85 odsto kakaa jer podstiče proizvodnju kolagena.

Ono što nikako ne jede su slatkiši, pržena hrana, skrob i žitarice.

Dr Sem Banting

"Zaklinje" se u ugljene hidrate koji sporo sagorevaju, poput integralnog hleba, braon pirinča, sočiva, a često jede bademe, zeleno lisnato povrće i pije čaj. Očekivano, nikako ne jede bele ugljene hidrate, ništa što sadrži dosta soli i slatkiše.

Dr Majkl Prejger

Ovaj dermatolog tvrdi da je za kožu najbolja mediteranska ishrana, a na njegovom jelovniku su redovno sočiva, pasulje, povrće, riba, razne salate.

Svakodnevno pije čaj, a nikako ne jede žitarice, crveno meso i slatkiše.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.