Hrana koja smeta bubrezima

Izvor: B92, 19.Apr.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana koja smeta bubrezima

Moja majka (54) saznala je skoro da ima oštećenje bubrega. Prvo je ispitivanje pokazalo da je jedan bubreg potpuno van funkcije, a da drugi nema oštećenja. Posle tri meseca primenjivanja određene terapije date od strane nefrologa, rezultati su pokazali da je počelo oštećenje i drugog bubrega. Sada joj se, uz i dalje korišćenje terapije (lasiks, monopril, po potrebi bromazepam), savetuje korigovanje ishrane kako bi se sprečilo uključenje dijalize. Moje pitanje Vama je, postoji ji određena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ishrana koju treba potpuno izbaciti kako bi se usporilo oštećenje i uopšte kako se može sprečiti dijaliza?

Ljudi koji boluju od bubrežnih oboljenja (akutna ili hronična bubrežna insuficijencija, povećane vrednosti uree i kreatinina u serumu) moraju imati prilagođen način ishrane koji neće dodatno opterećivati njihov organizam niti pogoršavati osnovno oboljenje. Glavna svrha promenjene ishrane je smanjenje unosa belančevina hranom, jasno preciziranog unosa soli i tečnosti kako bi se izbeglo ili na najmanju meru svelo opterećenje već ozbiljno disfunkcionalnog bubrežnog sistema. Unos belančevina se mora ograničiti na oko 40 g na dan. Mogu se koristiti sledeće namirnice: piletina, ćuretina, govedina, riba, neslani mladi sir, jogurt od obranog mleka, belance. Energetski unos treba da bude pretežno iz ugljenih hidrata i to složenih ugljenih hidrata (preporučuje se testenina, kukuruz, kukuruzni hleb, neslani keks, pirinač, pirinčana testenina, i sl.), povrća (kupus, tikvice, kelj, karfiol, krastavac, boranija, šargarepa, cvekla, zelena i crvena paprika, pečeni krompir, crni i beli luk), voća (kruške, jabuke, narandže, jagode, grožđe, maline, kupine). Hrana bi morala da se priprema bez dodatka soli, pa je preporučljivo da se kao začin koriste začinske biljke. Kod pacijenata kod kojih nema smanjenja izlučivanja mokraće i kod kojih ne postoje otoci i povišen krvni pritisak, može se dozvoliti umereno korišćenje soli. U slučajevima povećanih vrednosti kalijuma u serumu, isključiti iz ishrane namirnice bogate kalijumom: paradajz, spanać, blitva, sočivo, pasulj, banane, suve smokve, kajsije. Namirnice koje moraju biti isključene iz ishrane su: industrijske supe (supe iz kesice), kocke za supu, suhomesnati proizvodi, konzervisani proizvodi, alkoholna i slatka gazirana pića. Detaljnije porazgovarajte sa lekarom koji leči Vašu majku. On ili ona će najbolje proceniti kolika intervencija u ishrani je neophodna, vodeći računa o kompletnom zdravstvenom stanju Vaše majke.

dr Olga Hadžić

http://www.dr-ristic.com

Odgovore lekara ni u kom slueaju ne treba da shvatite kao postavljanje dijagnoze ili za terapiju bolesti ili drugog zdravstvenog stanja. Ukoliko mislite da imate zdravstveni problem, morate da kontaktirate nadležnog lekara na odgovarajuai naein.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.