Hormoni  da li su vaši posustali?

Izvor: B92, 14.Jan.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hormoni " da li su vaši posustali?

Možda se sećate hormona iz doba dok ste još bili seksom zaluđeni pubertetlija. Ili vam ide na jetru kad se setite poslednjeg plača i jadikovke koju ste čuli od svoje drage. Ali, ako samozadovoljno sedite i čitate ovo misleći da ste otporni na hormonski haos samo zato što: a) niste više bubuljičavi klinac i b) niste žensko, razmislite malo bolje.

Piše: Heder Hurlok

Izvor: http://www.menshealth.rs/


Zapravo, da znate na koji sve način hormoni mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da vam poremete život, verovatno biste i vi plakali kao curica. Zbog hormonske neravnoteže mogli biste da pohranjujete više sala, da se slabo nosite sa stresom ili da jedete i onda kada bi već trebalo da budete siti. Hormoni vas mogu dovesti do metaboličkog sindroma i šećerne bolesti, baš kao što mogu da vam unište san i polni život.

Mnogo toga, kao što vidite, može da pođe po zlu. Zašto? Zato što je endokrini sastav, onaj koji diriguje aktivnostima vašeg tela pomoću jakih hormona, moćan i složen. "Taj sastav unutrašnji je internet vašeg tela”, kaže farmakolog dr Džon MekLahlan, direktor Centra za istraživanje biologije okoline na Univerzitetu Tulane. "Vaš hipotalamus i hipofiza upravna su središta, poput servera iz kojih poruke idu prema organima i natrag. Vaša gušterača, nadbubrežne žlezde, štitnjača i testisi delovi su tog dobro uštimovanog sistema.”

To uštimavanje povećava slabosti sastava jer se oslanja na složene mehanizme povratne sprege, kako bi sam sebe regulisao. "Ako dođe do otklona od ravnoteže, proces može da se poremeti”, kaže Vivijen Fonseka, načelnica endokrinologije na Centru za biomedicinu Univerziteta Tulane. Uz pomoć našeg vodiča osigurajte se da vaši hormoni obavljaju svoj posao.

Hormoni stresa:

Kortizol i adrenalin

Bilo da se bakćete s besnim rotvajlerom ili ljutitim klijentom, odgovor vašeg tela na stres je jednak: vaš hipotalamus šalje signal za lučenje hormona koji vas uplaše na akciju. "Kortizol i adrenalin alarm su vašeg tela”, kaže dr Fonseka. Od njih vam srce brže lupa, bronhije se šire kako bi više kiseonika doprlo do mozga i nahranilo ga da bude pažljiv. Oni uzrokuju otpuštanje masti i glukoze u vaš krvotok, kako bi telo imalo energiju za hitan slučaj.

Da li su vam hormoni uštimovani? Zbog previše stresa kortizol vam može biti stalno povišen, što poremeti metabolizam. Iz tog razloga ćelije dobijaju znak da pohranjuju što više masti je moguće. Još gore, mast počinje da se nakuplja u stomaku u obliku visceralnog sala iza trbušnih mišića i samim tim ima više receptora za kortizol od običnog sala.

Kako biste se odbranili od remećenja nivoa hormona stresa, neka vam u naviku pređe vežbanje u trajanju od sat vremena tri puta nedeljno. Ta količina aktivnosti pomaže da se regulišu nivoi kortizola, kažu naučnici sa Univerziteta Ohajo. Osim toga, kad god je moguće jedite organsku hranu ne biste li izbegli čest pesticid atrazin. Poznato je da ta hemikalija utiče na hormonsku ravnotežu amfibija, reptila, ptica i sisara. A studija američke nacionalne istraživačke laboratorije učinaka na zdravlje i okolinu pokazala je da atrazin proizvodi ekstremno visoke nivoe hormona stresa kod pacova. Zapravo, stresna reakcija je bila poput one kad životinje mimo njihove volje vežete, zabeležila je studija.

Hormoni za težinu: Leptin, grelin, kolecistokin i insulin

Legija hormona govori vam kada da jedete, a kada da odložite kašiku. Hormon grelin započinje ciklus kada vam je želudac prazan, tako što obavesti neurone u hipotalamusu da vas podsete da ste gladni. Kad počnete da jedete, vaš želudac se rastegne i počinje da luči kolecistokinin, supresor apetita.

Hormoni počinju da rade prekovremeno da bi vam pomogli da ustanete od stola. Vaša creva proizvedu peptid YY koji vašem mozgu dojavi da ste imali dovoljno hrane, a vaša gušterača pošalje u cirkulaciju insulin. To signalizuje da je vreme metaboliziranja obroka i da vam više ne treba hrana. Leptin, hormon koji proizvode masne ćelije, isto kaže vašem hipotalamusu da ste puni tako što podstiče lučenje alfa-MSH, još jednog hormona koji suzbija apetit.

Sve to pomaže vašem telu da u ravnoteži budu glad i sitost. Čemu toliko puno hormona za to? "Regulacija energije nužna je za preživljavanje, stoga imamo mnogo redundantnih ciklusa za slučaj da neki zakaže”, kaže dr Robert Lustig, endokrinolog sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku. "Ali, nije predviđeno da nam toliko mnogo hrane bude dostupno, a posebno ne toliko šećera.”

Da li su vam hormoni uštimovani? Gladni? Siti? Možda ne bi trebalo da verujete svom stomaku. Kad nabacite dodatnu kilažu, počnete previše da lučite leptin. "A ako hronično lučite leptin, mozak bi trebalo da dobije poruku: "Vidi, raste mi kilaža, trebao bi manje da jedem””, kaže dr Fonseka. Ali poremećaji u leptinskom ciklusu (najverovatnije zbog puno šećera) umesto toga govore mozgu neka šalje signale za glad, pa makar tek malopre jeli. To može da dovede do masne jetre i neosetljivosti na insulin. "Kad vam poraste insulin, on blokira signal leptina, što znači da vam mozak misli da gladujete”, kaže dr Lustig. To vas, naravno, uvodi u začarani krug dok vam se struk širi.

Osim mršavljenja, najbolje oružje protiv poremećaja leptina jeste da smanjite konzumaciju šećera. Trebalo bi na pola da smanjite svoj unos šećera. Nije problem samo onaj kojim zaslađujete kafu i čaj nego i fruktozni sirup, industrijski zaslađivač. Ni voćni sokovi nisu nedužni, prema tome pijte vodu. Na primer, litar 100-postotnog đusa sadrži 61 gram fruktoze, a gazirani napici sadrže 57 grama, kaže dr Lustig.

Polni hormoni: Testosteron, LH, FSH

Ponosite se svojom čeličnom erekcijom? Zahvalite za to svojim hormonima, pogotovo testosteronu, ključnom sastojku normalnog muškog polnog zdravlja. Njegovu proizvodnju podstiče luteinizirajući hormon (LH), dok folikulostimulišući hormon (FSH) pomaže proizvodnju samih spermatozoida. Kad ste uzbuđeni, vaša nadbubrežna žlezda luči adrenalin i noradrenalin, podiže vam srčanu frekvenciju pa mišići, mozak i penis dobijaju dodatnu krv. Tada hormon dopamin podiže vaš seksualni apetit i u duetu s hipotalamusom uzrokuje erekciju.

Da li su vam hormoni uštimovani? Povećani nivoi estrogena mogu da vam zasene testosteron i ugase polnu želju. Da, i muškarci imaju estrogen. "Zapravo, u telu je receptor za estrogen najrasprostranjeniji receptor za hormone”, kaže dr MekLahlan. Kad je muškarac izložen hemikalijama koje se vežu za estrogenske receptore, kao što je bisfenol A (BPA) iz plastičnih boca i limenki, može da iskusi erekcijsku disfunkciju i debljanje.

Najbolja odbrana protiv invazije estrogena jeste mršavljenje i bildovanje mišića. "Mast pretvara testosteron u estrogen”, kaže dr Džek Midlo, načelnik Zavoda za urologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Templ. Mršavljenje će vam popraviti odnos testosterona i estrogena u korist ovog prvog, što će vam podstaći libido i erekcije. A kad aktivno gradite mišiće, postajete osetljiviji na insulin, što znači da više glukoze završi u mišićima, kaže dr Fonseka. Tako nastaje više energije koja podstiče libido i mršavljenje.

Hormon energije: Tiroksin

Vaša štitnjača kontroliše vaš metabolizam, odnosno sposobnost tela da kalorije pretvori u energiju. To je još jedan zapovedni stožer: vaš hipotalamus uoči umor i potom vaša hipofiza signalizira štitnjači da luči tiroksin. Taj hormon ulazi u gotovo svaku ćeliju našeg tela. "On podstiče sagorevanje šećera i unos kiseonika u ćelije”, kaže dr MekLahlan. "To vam podiže telesnu temperaturu i povećava srčanu frekvenciju.”

Da li su vam hormoni uštimovani? Kad je taj sistem poremećen, posledica može biti razgradnja mišića, slabost, umor i debljanje. "Iako je većina otklona od normalnog nivoa tiroksina stvar genetike, raste broj dokaza da neka jedinjenja iz okoline mogu da blokiraju tiroksin”, kaže dr MakLahlan. Prošle godine jedno istraživanje je pokazalo da BPA može da izbaci tiroksin iz njegovih receptora pa i da ga blokira. Bromirana aromatična jedinjenja i polihlorirani bifenili takođe smetaju štitnjači. (Bromirana aromatična jedinjenja nalaze se u odeći, nameštaju i električnim uređajima, polihlorirani bifenili mogu se naći u nekim vrstama hrane). "Ako ste izloženi njima, mogli biste da imate neki oblik hipotireoze – manjka proizvodnje tiroksina koji uzrokuje nedostatak energije i debljanje”, kaže dr MakLahlan. S druge strane spektra je hipertireoza, odnosno prevelika proizvodnja tiroksina. To može da dovede do nemira, ubrzanog rada srca, mršavljenja, povećanja štitnjače i otoka u glavi, iza očiju. Lekar će moći da otkrije vaše probleme sa štitnjačom ako vas pošalje na analize: lečenje obeju može da znači da vam je potrebna operacija ili promena ishrane, kao i uzimanje prepisanih lekova do kraja života.

Hormon sna: Melatonin

Kad se smrači, vaša epifiza se pali kako bi proizvela melatonin, hormon koji vam pomaže da zaspite i reguliše vaše cirkadijalne ritmove. On spušta unutrašnju temperaturu vašeg tela, koja kad je previsoka uzrokuje nesanicu. Proizvodnja melatonina najjača je usred noći, a proces može da poremeti čak i mala količina veštačkog svetla.

Da li su vam hormoni uštimovani? Raste broj dokaza kako noćna izloženost svetlu, bilo da spavate bilo da ste budni, može da ima ključnu ulogu u nastanku raka, šećerne bolesti i gojaznosti.

Svetska zdravstvena organizacija je "poremećaj cirkadijalnog ritma” proglasila verovatno kancerogenim. Pored toga, za noćno svetlo smatra se da remeti hormonsku ravnotežu, i to ne samo melatonina, nego i kortizola, grelina, leptina i testosterona. "Većina ljudi misli, pa i kompanije koje proizvode lekove na to vas podstiču, da je štetno buđenje noću”, objašnjava dr sci. Ričard Stivens, epidemiolog koji se bavi zloćudnim bolestima, zaposlen na medicinskom centru Univerziteta Konektikat. Kaže da to nije tačno: problem je zapravo izloženost svetlu tokom noći. "Ako se probudite noću, a većina nas se budi, to je vreme tihe budnosti – ostanite u krevetu i u mraku i uživajte u tome”, predlaže dr Stivens.

Ne morate da spavate da bi vam ritam melatonina bio dobar, ali trebatda budete u mrklom mraku. Kupite debele zastore, pokrijte nečim budilnik i ugasite sve spravice. "Treba da bude toliko mračno da ne možete da vidite svoju ruku”, kaže dr Stivens. "Ako odete do kupatila i upalite svetlo, gotovo istog momenta pašće vam melatonin”, kaže dr Stivens. "Iz tog razloga u kupatilu imam crveno svetlo, jer crveno manje utiče na melatonin od belog ili plavog”, dodaje. Vaši hormoni su deo fino podešenog sistema. To fino podešavanje čini ih ranjivim.

Nije štetno buđenje noću, kao što ljudi misle. Štetna je izloženost svetlu tokom noći.

Stavite se u njenu kožu mesec dana

Evo šta možete da očekujete tokom hormonskih mena svoje partnerke

1. nedelja

Prvog dana njenog ciklusa estrogen i progesteron su sniženi. (Oba regulišu menstrualni ciklus i pripremaju ženu za trudnoću.) "Sniženi estrogen znači i sniženi libido”, kaže endokrinolog dr Robert Lustig sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku. Kako estrogen utiče i na serotonin, prirodni antidepresiv, ona bi mogla da bude i loše raspoložena.

2. nedelja

"Počinje da raste estrogen i njeno raspoloženje će se verovatno popraviti”, kaže dr Lustig. Testosteron, steroidni hormon koji utiče na ženin libido, takođe znatno poraste tokom te nedelje, podstičući njenu želju. Ovulacija se obično dogodi 14. dana nakon početka menstruacije. Ne budite prebučni dok je s vama: visoki nivoi estrogena mogu da joj priušte migrene u doba oko ovulacije.

3. nedelja

Nakon ovulacije progesteron počinje da raste. "Kad je u visokoj dozi, progesteron može da se pretvori u alopregnanolon, neurotransmiter koji deluje nalik na benzodijazepin ili sredstva za smirenje”, kaže dr Lustig. Ako njen mozak ne dobije dovoljno alopregnanolona, može da iskusi simptome predmenstrualnog sindroma koji uključuju grčeve, iritiranost, promene raspoloženja i žudnju za hranom.

4. nedelja

Vrhunski nivoi estrogena i progesterona mogu da dovedu do naticanja grudi pa one postanu bolne. Tkivo materice se zadebljava kako bi se pripremilo za moguću trudnoću. Ako se trudnoća ne dogodi, estrogen i progesteron padaju, a za njima i testosteron. To znači da je PMS gotov, ali raspada se i nakupljeno tkivo unutar materice, što izaziva menstruaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.