Hlor u bazenima - opasnost od raka!

Izvor: B92, 18.Sep.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hlor u bazenima - opasnost od raka!

Veliko izlaganje dezinfekcionim proizvodima u bazenima, pre svega hloru, moglo bi da poveća opasnost od pojave raka, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela grupa španskih naučnika.

Naučnici su tokom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni ovog meseca u časopisu "EHP" (Environmental Health Perspectives), registrovali povećanu opasnost od raka bešike kod osoba koje odlaze u hlorisane bazene u odnosu na one koji ih uopšte ne posećuju.

Oni su došli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do tih rezultata analizom uzoraka urina, krvi i izdisajnog vazduha 49 plivača dobrovoljaca, koji su nepušači, nakon 40-minutnog plivanja u zatvorenom i hlorisanom bazenu, preneli su francuski mediji.

Kod tih plivača je nakon kupanja u organizmu otkriveno sedam puta više trihalometana, jedinjenja koja nastaju usled upotrebe hlora, a otkrivene su i promene na velikom broju biomarkera.

Naučnici su istakli da rezultati njihovog istraživanja pokazuju da se pozitivan uticaj plivanja na zdravlje ljudi može povećati smanjenjem potencijalnih zdravstvenih opasnosti od voda u bazenima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.