Hitno se povlače dva leka: Obavezno prijavite svaku nuspojavu!

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 11:51

Hitno se povlače dva leka: Obavezno prijavite svaku nuspojavu!

Sa tržišta Republike Hrvatske povučene su serije lekova za koje se smatra da su neispravne.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM), nosilac odobrenja za lek "Aqua pro injectione HZTM" rastvor za parenteralnu upotrebu, u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje serija 3070322 i 3080322 tog leka.

Navedeni postupak povlačenja sprovodi se zbog temeljne sumnje u neispravnost koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za parametar analiza pH vrednosti tokom ispitivanja dugotrajne stabilnosti. Nisu evidentirane sumnje na nuspojave povezane sa predmetnim serijama leka.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije predmetnog leka koje nisu zahvaćene ovom neispravnošću, stoga povlačenje navedenih serija ne ugrožava redovnu opremljenost tržišta.

Zdravstveni radnici obavezni su da prijave HALMED-u svaku nuspojavu leka, kao i neispravnost. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lek, takođe mogu nuspojave prijaviti HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju primete obrate svom lekaru radi savetovanja o načinu nastavka terapije.

Podsećamo, Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da nedavno da se povlači i serija lekova "Infusol" rastvora za infuziju i "Manitol" 10% + elektroliti HZTM rastvora za infuziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.