Hiljade dodatnih smrti godišnje: Evo kako porast temperature za 1 stepen utiče na mentalno zdravlje

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 10:06

Hiljade dodatnih smrti godišnje: Evo kako porast temperature za 1 stepen utiče na mentalno zdravlje

Ako ste ikada za svoje misli ili konfuziju okrivili vrućinu, niste pogrešili. Nedavna studija otkriva da toplo vreme može negativno da utiče na mentalno zdravlje.

U studiji koja je objavljena u Public Library of Science Medical Journal otkriva se da prostori bez odgovarajuće klimatizacije tokom vrelih toplotnih talasa mogu negativno da utiču na kognitivne funkcije.

Povećane varijacije temperatura mogle bi biti povezane sa povećanim brojem slučajeva samoubistva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i suicidalnog ponašanja, odlaskom u bolnicu ili prijemom zbog mentalne bolesti, te lošim zdravljem i dobrobiti zajednice.

Takođe, prema studiji ekonomiste sa Stanforda Maršala Berka iz 2018. objavljenoj u Nature Climate Change, povećanje prosečne temperature od samo 1 stepen Celzijusa u SAD i Meksiku korelira s povećanjem broja samoubistava od 1 posto – što se prevodi u hiljade dodatnih smrti svake godine.

Studija Berka predviđa da će, ako temperature nastave rasti kao što klimatski naučnici predviđaju, rezultatski porast biti dovoljan da zbriše združene napore programa za prevenciju samoubistava i politike kontrole oružja u Sjedinjenim Državama.

"Broj dana ekstremnih vrućina svake godine se povećava zbog klimatskih promena, fundamentalnih promena društvenih interakcija i ličnog blagostanja, što predstavlja ozbiljnu pretnju mentalnoj stabilnosti", kaže Robin Kuper, vanredni klinički profesor na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku i predsednik Alijanse za klimatsku psihitriju (Climate Psychiatry Alliance) za magazin Tajm.

"Moramo da počnemo da razmišljamo o klimatskim promenama kao o krizi mentalnog zdravlja. Ako zanemarimo klimatske promene kao pretnju javnom zdravlju, odričemo se svoje uloge pružalaca zdravstvenih usluga", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.