Hemikalija pronađena u popularnom slatkišu povećava rizik od karcinoma

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 22:52

Hemikalija pronađena u popularnom slatkišu povećava rizik od karcinoma

Štetnost pojedinih hemikalija na ljudski organizam odavno je dokazana ali, uprkos tome, svakodnevno nailazimo na neke od njih, svesno ili nesvesno.

Većina hemikalija, zbog svog lošeg dejstva na organizam, direktno utiče na endokrini sistem.

Čini se da su najopasnije one za koje nismo svesni, a koje se nalaze u hrani, vodi, vazduhu. U prilog tome govore i istraživanja koja su pokazala da štetne hemikalije mogu uticati na razvoj poremećaje rada štitaste žlezde, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijabetesa, gojaznosti, različitih anomalija ploda i defekata pri rođenju, neurorazvojnih poremećaja, reproduktivnih poremećaja, pa i nekih vrsta karcinoma.

Upravo Rodamin B, koji je pronađen u šećernoj vuni, a koji daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i tinte, povećava rizik od raka.

Poznato je da su Evropa i Kalifornija zabranile upotrebu Rodamina B kao boje za hranu upravo iz ovih razloga. Nakon što je Rodamin B pronađen u šećernoj vuni, u Indiji, ova država zabranila je prodaju istoimenog slatkiša.

Naime, kako brojne studije navode, Rodamin B može dovesti do raka i može uticati na sve organe u telu.

Naučnici su utvrdili da su najznačajniji endokrini ometači bisfenoli, parabeni, ftalati, polihlorinovani bifenili, teški metali, per i polifluoroalkil supstance (tzv. PFAS hemikalije), fitoestrogeni i brojni drugi. Tu spada i Rodamin B, koji ima kancerogena svojstva, zbog čega je neophodno staviti upozorenje na oznake proizvoda u kojima se ovo jedinjenje koristi, kako bi se izbegli zdravstveni problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.