Heljda – čuvar vašeg zdravlja

Izvor: Studnel.com, 26.Feb.2016, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heljda – čuvar vašeg zdravlja

Heljda po veličini zrna podseća na pšenicu, dok je po izgledu jedinstvena zbog svoje trouglaste strukture opne. Opna heljde se odstranjuje posebnim putem obrade, kako bi se unutrašnje seme iskoristilo za dalju upotrebu. Uglavnom se koristi u prženom ili sirovom obliku, ali mlevenjem se može dobiti i brašno.
Heljda je odličan zaštitnik organizma. Štiti zidove krvnih sudova, sprečava zgrušavanje krvi, kontroliše šećer u organizmu, predstavlja možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << najboljeg čistača organa za varenje, sprečava astmu kod dece, tako da se slobodno može reći da heljda predstavlja jednu od najzdravijih žitarica.

Foto: magazin.ba
Heljda kao zaštitnik krvnih sudova – Korisni efekti koje heljda ima na kradiovaskularni sistem, mogu se pripisati specifičnim materijama nazvanim flavonoidi, posebno rutin. Rutin koji se nalazi u semenu heljde, ima ulogu da održava normalnu elastičnost krvnih sudova, da osigura normalan protok krvi i da spreči pojavu zgrušavanja krvi u cirkulaciji. Takođe, heljda smanjuje nivo lošeg holesterola, a povećava nivo dobrog.
Kontrola šećera u krvi – Zbog prisustva velike količine rastvorljivih vlakana u sebi, heljda je korisna kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Njen zadatak je da snižava i reguliše nivo glukoze u krvi. Time održava nivo insulina i sprečava pojavu dijabetesa.
Uticaj heljde na varenje – Ova biljka može se svrstati u najbolje čistače creva. Zbog visokog sadržaja vlakana u sebi, delom nerastvorljivih, heljda potpomaže perilstatiku creva, utiče na kontrakcije mišićnog zida creva i na njihovo pražnjenje. Pored toga, heljda deluje kao potiskivač apetita, zbog čega ćete duže osećati sitost. Pored svih ovih uticaja heljde, ona utiče i na sprečavanje astme kod dece, gradivna je osnova koštanog sistema, pozitivno utiče na anemiju, može biti korisna i u borbi protiv raka.
Osim pozitivnog uticaja na čoveka, heljda je i neizostavni element u kulinarstvu. Koristi se za pravljenja hleba, palačinki, krekera od heljde, kuvane heljde, piva od heljde, čaja, ali i kao zdrav doručak – seme heljde ili brašno heljde se pomeša sa jogurtom ili kefirom i to se može jesti za doručak. Ukoliko kupite heljdu, morate znati i kako se pravilno čuva. Treba je čuvati na suvom i hladnom mestu. Tokom leta poželjno je čuvati u frižideru, zbog visokih temperatura. Naravno, kao što sve ima rok trajanja, ima i heljda. Seme se može skladištiti na godinu dana, dok je rok trajanja brašna od heljde ograničen na nekoliko meseci.
Izvori: www.cajeviza.com, www.dijetamesecevemene.com.

heljdazitaricegluten

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.