Heliko bakterija povećava rizik od opake bolesti, evo šta je pokazala studija

Izvor: B92, 30.Dec.2023, 14:33

Heliko bakterija povećava rizik od opake bolesti, evo šta je pokazala studija

Dve od tri osobe širom sveta imaju heliko bakteriju, a ona može povećati rizik od Alchajmerove bolesti do 24 odsto, što predstavlja "umeren, ali značajan“ rizik, pokazalo je istraživanje Univerziteta Mekgil u Montrealu.

Stručnjaci ne mogu da kažu kako je bakterija tačno povezana sa Alchajmerom, ali se pretpostavlja da bi bakterije mogle da putuju do mozga, gde izazivaju zapaljenje ćelija i neurodegenraciju, piše Tajms.

Prema predviđanjima Pola Brasarda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednog od autora studije, pošto je stanovništvo sve starije, broj obolelih od demencije će se u narednih 40 godina utrostručiti.

Prema procenama Brasardovog tima, ukoliko bi se bakterija iskorenila, broj obolelih od Alchajmerove bolesti u svetu mogao bi da si smanji za oko 200.000 svake godine.

Heliko bakterija (Helikobacter pylori) izaziva infekciju u želucu i dvanaestopalačnom crevu, a nalazi se u kontaminiranoj vodi, hrani i zemljištu.

Ima je dve trećine svetske populacije, mada je malo verovatno da će izazvati probleme kod većine ljudi.

Lako se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili konzumiranjem kontaminirane hrane i vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Heliko bakterija povećava rizik od Alchajmerove bolesti

Izvor: Radio 021, 31.Dec.2023, 09:52

Dve od tri osobe širom sveta imaju heliko bakteriju, a ona može povećati rizik od Alchajmerove bolesti do 24 odsto, što predstavlja "umeren, ali značajan" rizik.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.