HIV gura Azijate u siromaštvo

Izvor: B92, 02.Dec.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIV gura Azijate u siromaštvo

Na desetine hiljada domaćinstava u Aziji pogođenih HIV-om suočava se sa "nepovratnim siromaštvom" zbog ogromnih troškova lečenja i drugih faktora, a najviše su pogođene žene i deca, upozoreno je u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Na velike troškove često se nakalemi i nemogućnost zapošljavanja zbog vrlo raširene diskriminacije HIV pozitivnih osoba. Zbog toga je Nikolas Roselini, regionalni direktor Programa za razvoj UN, apelovao na vlade azijskih zemalja da učine više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi se ublažilo socio-ekonomsko dejstvo bolesti, zbog kojeg porodice zapadaju u dugove, pa se i deci uskraćuje bolja budućnost.

Utvrđeno je da azijska deca iz porodica u kojima je neko HIV pozitivan, daleko češće napuštaju školu nego ostala deca. Žene i devojke, koje su i inače, biološki, znatno izloženije infekciji, trpe neproporcionalno veliko opterećenje, stoji u pomenutom izveštaju.

Ako su same zaražene ili obolele, njima je smanjena dostupnost terapije, a kad su samo članice porodice zaraženog HIV-om ili obolelog, na njih pada najveći teret brige o njemu.

U Aziji trenutno oko 1,3 miliona osoba ženskog pola, od 15 godina naviše, živi sa HIV-om, a broj zaražene dece se između 2001. i 2009. godine povećao za 46 odsto.

U zemljama kao što su Indija, Indonezija i Vijetnam, zdravstveni troškovi porodica u kojima je neko zaražen HIV-om su do tri puta veći od prosečnih.

Kambodža je jedina azijska zemlja u kojoj se zdravstveni troškovi porodice ne povećavaju u znatnijoj meri ukoliko je neki član zaražen tim virusom, zahvaljujući tome što vlada ove zemlje masovno obezbeđuje antiretroviralnu terapiju, naglašava se u pomenutom izveštaju UN.

Glavni faktori širenja zaraze HIV-om u Aziji su nebezbedan seks i intravenozna narkomanija, a najviše zaraženih se beleži u pet zemalja - Mjanmaru, Indiji, Indoneziji, Nepalu i Tajlandu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.