HIV epidemija u bivšem SSSR-u?

Izvor: B92, 04.Jun.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIV epidemija u bivšem SSSR-u?

Rusija i zemlje bivšeg sovjetskog bloka bi morale da pojačaju programe prevencije zaraze HIV virusom, da bi sprečile njeno brzo širenje, ali žig srama koji pogađa zaražene, kao i domaća politika na sektoru farmaceutskih sredstava ometaju napredak, upozorio je Denis Braun, regionalni direktor zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za borbu protiv AIDS (UNAIDS).

U pomenutom regionu 90 odsto novih zaraza HIV virusom se događa u Rusiji i Ukrajini, pri čemu je sve veći udeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žena na koje bolest prenose seksualni partneri, zaraženi kroz intravenozno unošenje narkotika inficiranim iglama, istakao je Braun, a prenela francuska novinska agencija AFP.

Podaci pokazuju da se zaraza HIV virusom u istočnoevropskim zemljama i Centralnoj Aziji širi gotovo pet puta brže od svetskog proseka, pa je u 2010. u ovim regionima zabeleženo već 1.4 miliona zaraženih. Braun naglašava da je u cilju prevencije teško i dopreti do korisnika narkotika ili muškaraca koji imaju seks s muškarcima, koji su često stigmatizovani.

Osim toga samo 20 odsto onih kojima je potrebno lečenje side, prima terapiju, dok ostali povećavaju rizik za okruženje i imaju znatno skraćeni očekivani životni vek. Uz to, nedostatak terapije koja bi predstavljala zamenu za heroin povećava rizik da korisnici ove droge budu zaraženi i da zaraze druge.

U Rusiji je, na primer, metadon nelegalno sredstvo lečenja, dok se on u Zapadnoj Evropi veoma dobro pokazao. U zapadnoevropskim zemljama samo se pet odsto zaraze HIV virusom dešava posredstvom upotrebe narkotika, dok se u Rusiji na taj način inficira čak 70 odsto.

"Programi za smanjenje štete", kao što je onaj za zamenu narkomanskih igala, u Rusiji nisu zvanično zabranjeni, ali jedva tavore, nailazeći na prikriveni otpor, budući da državna politika borbe protiv droge bazira na potpunoj apstinenciji, naveo je AFP.

Zbog žiga koji ih prati, homoseksualci su plaše da pokucaju na vrata centara za pomoć, pa je i njihov rizik od zaraze mnogo veći nego što bi inače bio, izneo je Braun. Osim toga, ni vlade država iz sastava bivšeg SSSR ne obraćaju značajniju pažnju na tu rizičnu grupu, kod koje, prema prošlogodišnjem izveštaju UN, postoji prava skrivena epidemija zaraze HIV.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.