HIV: Ranije početi sa terapijom

Izvor: B92, 01.Jul.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIV: Ranije početi sa terapijom

Svetska zdravstvena organizacija je preporučila inficiranima HIV virusom da sa terapijom počnu mnogo ranije, a smatra se da bi nove smernice mogle da u rizičnim područjima i zemljama u razvoju spase milione života.

Ove tvrdnje su iznesene na internacionalnoj konferenciji u Kuala Lumpuru, a procenjuje se da bi nove mere mogle da pomognu da se do 2025. godine broj smrtnih slučajeva obolelih smanji za 3 miliona.

Kako bi se ovaj ambiciozni zaštitni program sproveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u delo biće potrebno dodatno ulaganje, ali je naglašeno da će i svaki vid dobrovoljne pomoći biti dobrodošao jer će taj program iziskivati vellike finansijske troškove.

Ove mere predviđaju da će ubuduće HIV pozitivnima pilula koja u sebi kombinuje tri leka biti davana mnogo ranije, dok je njihov imuni sistem još uvek nenarušeni i jak.

Ove dodatne preventivne mere se već sprovode u Alžiru, Brazilu i Argenitini.

Na ovaj korak Svetska zdravstvena organizacija se odlučila zbog toga što trenutno lekove ne dobijaju svi oni kojima su potrebni, iako je poslednjih godina dosta toga učinjeno da neophodni preparati stignu do većeg broja ugroženih.

SZO je sopštila da ove peporuke predstavljaju "veliki zaokret" u tretmanu ugroženih i da će povećati broj ljudi u zemljama u razvoju koji će bit obuhvaćeni novim merama. Procenjuje se da će broj uključenih u ranu terapiju biti povećan sa 16 na 26 miliona, što je ptprilike 80% ukupno HIV pozitivnih i da će zbog toga troškovi tretmana ugroženih biti povećani za oko 10%.

Odluka o ranijem medicinskom tretmanu HIV pozitivnih je doneta nakon jednogodišnjih konsultacija i analiza efekata koje on može imati na smanjenje smrtnosti i prenošenja virusa.

U SZO smatraju da će biti vrlo teško iskoreniti bolest bez vakcine, ali da će ove nove preporuke umnogome pomoći da se broj smrtnih slučajeva inficiranih HIV-om smanji.

Foto: dream designs / freedgitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.