Gubljenje vida ukazuje na jedno od najgorih stanja sa kojim se možete suočiti

Izvor: B92, 23.Jul.2023, 10:32

Gubljenje vida ukazuje na jedno od najgorih stanja sa kojim se možete suočiti

Pogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada, prema američkim lekarima i naučnicima, koji kažu da bi ovo otkriće moglo da pomogne u otkrivanju stanja poput Alchajmerove bolesti ranije.

Tim naučnika predvođen Džošuom R. Erlihom sa Univerziteta u Mičigenu otkrio je da je „objektivno izmereno oštećenje vida povezano sa većom incidencom demencije“.

Ali pošto se smatra da se većina takvih oštećenja može sprečiti, napori da se "daje prioritet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravom vidu" mogu zauzvrat biti "važni za optimizaciju kognitivne funkcije", rekli su lekari nakon pregleda podataka o skoro 4.000 ljudi starosti 71 i više godina iz američke Nacionalne studije o zdravlju i trendovima starenja (NHATS) iz 2021.

Većina gubitka vida kod starijih osoba se može sprečiti ili jednostavno još uvek nije rešen intervencijama kao što su naočare ili operacija katarakte, rekao je tim u svojoj proceni podataka koje je objavilo Američko medicinsko udruženje i za koje se veruje da su prvi te vrste u poslednjih 15 godina.

Operacija katarakte smanjuje rizik od demencije - tvrde naučnici, dodajući da "optimizacija vida može sprečiti do 100.000 preovlađujućih slučajeva demencije u SAD".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slabljenje vida može biti znak ozbiljne bolesti

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jul.2023

Pogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada, prema američkim ljekarima i naučnicima, koji kažu da bi ovo otkriće moglo da pomogne u ranom otkrivanju stanja poput Alchajmerove bolest.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.