Izvor: B92, 26.Mar.2012, 16:45 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Grožđe snižava krvni pritisak
Osobe čiji je krvni pritisak malo iznad normale mogu da ga regulišu redovnim konzumiranjem grožđa, rezultati su jednog kliničkog ispitivanja koje je objavljeno na skupu kardiologa u Čikagu.
Prema tom istraživanju, osobe čiji gornji krvni pritisak varira između 120 i 139 mm/Hg, dok je donji između 80 i 89 mm/Hg, mogle bi značajno da smanje pritisak ako tri puta dnevno jedu grožđe.
Ovo voće već ima reputaciju da doprinosi zdravom kardiovaskularnom sistemu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ovo je prva studija koja je na naučnoj osnovi proučavala efekat koji ima grožđe na snižavanje krvnog pritiska.
Istraživanje je finansirala organizacija koja se bavi promocijom grožđa u ishrani i proizvođači tog voća, dok su rezultati objavljeni na 61. godišnjoj konferenciji američkih kardiloga koja je ovog vikenda održana u Čikagu.
"Uvek smo uzimali zdravo za gotovo da je grožđe dobro za snižavanje krvnog pritiska, ali za to nikada do sada nije bilo potvrde u naučnoj literaturi", izjavio je Harold Bejs, direktor istraživačkog centra za metabolizam i arteriosklerozu u Luizvilu koji je i glavni autor istraživanja.
Foto: nksz / www.sxc.hu