Grožđe snižava krvni pritisak

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grožđe snižava krvni pritisak

Osobe čiji je krvni pritisak malo iznad normale mogu da ga regulišu redovnim konzumiranjem grožđa, rezultati su jednog kliničkog ispitivanja koje je objavljeno na skupu kardiologa u Čikagu.

Prema tom istraživanju, osobe čiji gornji krvni pritisak varira između 120 i 139 mm/Hg, dok je donji između 80 i 89 mm/Hg, mogle bi značajno da smanje pritisak ako tri puta dnevno jedu grožđe.

Ovo voće već ima reputaciju da doprinosi zdravom kardiovaskularnom sistemu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ovo je prva studija koja je na naučnoj osnovi proučavala efekat koji ima grožđe na snižavanje krvnog pritiska.

Istraživanje je finansirala organizacija koja se bavi promocijom grožđa u ishrani i proizvođači tog voća, dok su rezultati objavljeni na 61. godišnjoj konferenciji američkih kardiloga koja je ovog vikenda održana u Čikagu.

"Uvek smo uzimali zdravo za gotovo da je grožđe dobro za snižavanje krvnog pritiska, ali za to nikada do sada nije bilo potvrde u naučnoj literaturi", izjavio je Harold Bejs, direktor istraživačkog centra za metabolizam i arteriosklerozu u Luizvilu koji je i glavni autor istraživanja.

Foto: nksz / www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.