Grinje žive i na našem licu

Izvor: Vesti-online.com, 15.Sep.2014, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grinje žive i na našem licu

Ljudsko telo i njegovo funkcionisanje ne prestaju da nas iznenađuju. Naime, malo ko od nas zna da na licu odraslih osoba permanentno gmižu sićušne osmonoge grinje (0,15 - 0,48 milimetara), koje se zovu Demodex foliculorum i Demodex brevis.

Reč je o mikroskopskim grinjama koje žive na našem licu, posebno oko nosa i obrva, a hrane se sebumom (loj koji luče žlezde) i mrtvim ćelijama. Koža svih odraslih osoba prekirvena je ovim grinjama, navode istraživači Fordhem Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Njujorku.

Njihovo prisustvo je potpuno prirodno i ne predstvalja nikakvu opasnost po ljudsko zdravlje, naglašavaju stručnjaci. Dešava se, međutim, da ovi facijalni paraziti, koji nemaju anus već veoma specifični digestitvni sistem, izazovu pojedine iritacije i zapaljenja na koži, kao što je rozacea.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.