Izvor: B92, 25.Jun.2011, 18:15 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Grašak čuva zdravlje
Ova mahunarka obiluje vitaminima i mineralima, ali je i dobar izvor vlakana i hranljivih sastojaka koji pomažu u očuvanju zdravlja.
Grašak održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnih organa, jer je izvor vitamina K, koji pomaže ugradnju kalcijuma u kostima i održavanje normalnog zgrušavanja krvi. Dobar je antioksidans, jer ima dosta vitamina C, koji štiti od slobodnih radikala.
Važan sastojak graška je i gvožđe, koje učestvuje u gradnji ćelija u krvi, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji nedostatak izaziva anemiju, umor i slabljenje imunološkog sistema. Jun je mesec kada se grašak kupuje na pijaci.
Za kuvanje odaberite čvrste i sjajne mahune graška, s mekim i zelenim vrhom. Grašak kupujte na dan pripreme, a ako niste u mogućnosti, neočišćen i neopran grašak čuvajte u perforiranoj plastičnoj kesi u frižideru, i to najviše dva dana.
Grašak kuvajte na pari u maloj količini vode. Kad voda proključa, dodajte sveže ili suvo začinsko bilje i grašak, pa posudu poklopite. Kuvajte 10 minuta, ili dok grašak ne omekša. 100 g graška sadrži: 81 kcal/339 kJ, belančevina 5,42 g, ugljenih hidrata 14,46 g, dijetalnih vlakana 5,10 g, masti 0,40 g.
Grašak čuva zdravlje
Izvor: medio.rs, 26.Jun.2011, 04:12
Ova mahunarka obiluje vitaminima i mineralima, ali je i dobar izvor vlakana i hranljivih sastojaka koji pomažu u očuvanju zdravlja.