Grašak čuva zdravlje

Izvor: B92, 25.Jun.2011, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grašak čuva zdravlje

Ova mahunarka obiluje vitaminima i mineralima, ali je i dobar izvor vlakana i hranljivih sastojaka koji pomažu u očuvanju zdravlja.

Grašak održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnih organa, jer je izvor vitamina K, koji pomaže ugradnju kalcijuma u kostima i održavanje normalnog zgrušavanja krvi. Dobar je antioksidans, jer ima dosta vitamina C, koji štiti od slobodnih radikala.

Važan sastojak graška je i gvožđe, koje učestvuje u gradnji ćelija u krvi, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji nedostatak izaziva anemiju, umor i slabljenje imunološkog sistema. Jun je mesec kada se grašak kupuje na pijaci.

Za kuvanje odaberite čvrste i sjajne mahune graška, s mekim i zelenim vrhom. Grašak kupujte na dan pripreme, a ako niste u mogućnosti, neočišćen i neopran grašak čuvajte u perforiranoj plastičnoj kesi u frižideru, i to najviše dva dana.

Grašak kuvajte na pari u maloj količini vode. Kad voda proključa, dodajte sveže ili suvo začinsko bilje i grašak, pa posudu poklopite. Kuvajte 10 minuta, ili dok grašak ne omekša. 100 g graška sadrži: 81 kcal/339 kJ, belančevina 5,42 g, ugljenih hidrata 14,46 g, dijetalnih vlakana 5,10 g, masti 0,40 g.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Grašak čuva zdravlje

Izvor: medio.rs, 26.Jun.2011, 04:12

Ova mahunarka obiluje vitaminima i mineralima, ali je i dobar izvor vlakana i hranljivih sastojaka koji pomažu u očuvanju zdravlja.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.