Oprez: Povlače se lekovi koji sadrže folkodin

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 11:24

Oprez: Povlače se lekovi koji sadrže folkodin

Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED)u Hrvatskoj izvestila je u ponedeljak da će u četvrtak, 6. aprila iz apoteka biti povučen lek Pholcodin Alkaloid 10 miligrama koji se koristi za lečenje suvog kašlja.

Alkaloid d.o.o. je u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) i Evropskom agencijom za lekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o ukidanju odobrenja za lekove koji sadrže folkodin i povlačenju sa tržišta Evropske unije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Folkodin je opioidni lek koji se koristi za lečenje neproduktivnog (suvog) kašlja kod dece i odraslih.

*Sledom odluke Evropske komisije od 6. aprila 2023. godine, kao i ocene koju je dala EMA, ukida se odobrenje za stavljanje u promet u Evropskoj uniji (EU) za sve lekove koji sadrže folkodin.

*Upotreba folkodina unutar 12 meseci pre anestezije as neuromuskularnim blokatorima (engl. neuromuscular blocking agent, NMBA) povezana je s rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.

*Nisu identifikovane učinkovite mere za minimizaciju navedenog rizika kod bolesnika koji su uzimali lekove koji sadrže folkodin.

*Zbog svega navedenog, lekovi koji sadrže folkodin povlače se sa tržišta Evropske Unije.

*Lekari će morati ponovo da procene zdravstveno stanje svojih bolesnika, razmotre druge zamenske metode lečenja i posavetuju pacijentima prestanak primene lekova koji sadrže folkodin.

*U slučaju anestezije uz neuromuskularne blokatore, zdravstveni radnici moraju proveriti jesu li bolesnici koristili lekove koji sadrže folkodin tokom prethodnih 12 meseci. Ako jesu, moraju biti svesni potencijalne perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.