Gojaznost utiče na menstruaciju?

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost utiče na menstruaciju?

Devojčice sa problemom telesne težine ili gojazne, dobijaju prvu menstruaciju par meseci pre onih sa normalnom težinom, pokazuju rezultati danskog istraživanja.

Odavno je poznato da se sve ranije pojavljuje prva menstruacija, ali se lekari brinu da gojaznost i ranije menstruacije postaje novi trend.

Rana menstruacija kasnije dovodi do srčanih problema, raka dojke i sličnih zdravstvenih problema, kaže Sara Kajm, naučnik sa Ohajo državnog univerziteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kada pre dobiju prvu menstruaciju, pre se upuštaju u seksualne odnose što povećava rizike od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti.

U istraživanju je učestvovalo 3.200 Dankinja, devojčica rođenih između 1984. i 1987. Godište i vreme dobijanja prve menstruacije su povezali sa indeksom telesne mase.

U proseku, devojčica je dobila menstruaciju 25 dana ranije za svaki stepen povećanja indeksa telesne mase. Taj jedan stepen je ekvivalent za otprilike 2.7kg.

Gojazne devojčice dobijaju menstruaciju u proseku 3 do 5 meseci ranije, prema istraživanju koje je poslednje rađeno. To, prema naučnicima, govori da se ta pojava sve više javlja u modernom vremenu.

Takođe, težina majke može uticati na to kada će njena ćerka početi da dobija menstruaciju, ali ne u meri u kojoj je to bilo pravilo ranije.

Za svaki indeks telesne mase koji je majka dobila u trudnoći, prva menstruacija se kod ćerke pojavila 1 nedelju ranije.

Zbog ovoga ali i drugih, nevezanih zdravstvenih razloga, potrebno je, ako ne i ključno za zdravlje, održavati zdravu telesnu težinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.