Gojaznost ugrožava um žena

Izvor: B92, 22.Jul.2010, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost ugrožava um žena

Starije žene koje žele da sačuvaju svež um, bi trebalo da povedu računa o kilaži, upozoravaju stručnjaci s čikaškog Univerziteta Nortvestern, koji su utvrdili da mentalno opadanje prati gomilanje kilograma.

Sa svakim poenom indeksa telesne mase (BMI) više, za jedan poen opada i kvalitet razmišljanja, pamćenja i drugih mentalnih sposobnosti, upozoravaju vođa istraživanja dr Dajana Kervin i njene kolege, prenosi Rojters.

Koristeći podatke tekuće američke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravstvene studije Inicijativa za žensko zdravlje, čikaški stručnjaci su uporedili odnos BMI i rezultata testa mentalnih sposobnosti 8.745 Amerikanki, koje su prošle menopauzu, starosti između 65 i 79 godina.

Preterana težina predstavlja nezavisan faktor pogoršavanja mentalnih sposobnosti starijih žena, zaključak je američkih stručnjaka, i to bez obzira na visinu krvnog pritiska, eventualno povišen holesterol ili dijabetes i nezavisno i od toga da li se salo gomila u abdominalnom delu ili na kukovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.