Gojaznost u mladosti vodi u preranu smrt

Izvor: B92, 01.Maj.2013, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost u mladosti vodi u preranu smrt

Muškarci koji su gojazni u ranim dvadesetim godinama su pod dva puta većim rizikom od svojih vršnjaka prosečne težine da umru pre navršene 55. godine, ukazuje danska studija čija su rezultati objavljeni danas.

Studijom, koja je trajala 33 godine, bilo je obuhvaćeno 6.500 Danaca, koji su na njenom početku imali 22 godine, prenosi AFP.

Gojaznih je medju ispitanicima bilo 1,5 odsto, odnosno njih 97. Njihov indeks telesne mase (BMI) je bio 30 ili više.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Većina ispitanika - njih 83 odsto (5.407) je bila "normalne težine", odnosno imala BMI izmedju 18,5 i 25.

Do 55. godine kod gotovo polovine gojaznih ispitanika je dijagnoziran dijabetes tipa 2 ili visok krvni pritisak, ili su preživeli infarkt ili šlog, ili imali krvne ugruške u nogama ili plućima, ili su već bili mrtvi.

Danski tim je utvrdio da svaki poen više BMI, povećava rizik od infarkta za pet odsto, od povišenog pritiska i krvnih ugrušaka za 10 odsto, a rizik od šećerne bolesti za 20 odsto.

Autori napominju da bi, iako je ova studija obavljena samo na muškarcima, njeni rezultati verovatno bili slučni i da je obavljena na ženama.

Foto: marin / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gojaznost u mladosti duplira rizik od smrti pre 55. godine

Izvor: Blic, 01.Maj.2013

Muškarci koji su gojazni u ranim dvadesetim godinama su pod dva puta većim rizikom od svojih vršnjaka prosečne težine da umru pre navršene 55. godine, ukazuje danska studija čija su rezultati objavljeni danas. ..Studijom, koja je trajala 33 godine, bilo je obuhvaćeno 6.500 Danaca, koji su na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.