Gojaznost - rizik od dijabetesa

Izvor: B92, 12.Jul.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost - rizik od dijabetesa

Svetska zdravstvena organizacija navodi da će do 2015. godine više od dve milijarde odraslih imati prekomernu težinu, a da će više od 700 miliona biti gojazno.

Tokom poslednjih godina, lekari usmeravaju pažnju na sve veći broj slučajeva dijabetesa kod dece i mladih, pri čemu najčešća vrsta dijabetesa, tip 2, preovladjuje kako ljudi stare i dobijaju sve više na težini.

Imati prekomernu težinu ili biti gojazan postaje sve veći problem čak i u zemljama sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niskim ili srednjim nacionalnim dohotkom.

Manje fizičke aktivnosti i hrana sa mnogo masti i šećera su recept za globalnu epidemiju dijabetesa, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Doktor Dejvid Siskovik sa univerziteta države Vašington u Sijetlu je jedan od istraživača koji je proučavao kako sastav ljudskog tela, odnos nemasnog i masnog tkiva i povećana težina, utiču na rizik od dobijanja dijabetesa kod više od 4.000 odraslih osoba starijih od 65 godina.

"Ako ste u gornjoj petini populacije koju smo proučavali, gornjih 20 odsto u smislu uvećanih mera telesne masti, imali ste četiri puta povećan rizik od razvoja dijabetesa kasnije u životu", kaže doktor Siskovik.

Na početku studije objavljene u časopisu Američkog medicinskog udruženja, nijedan učesnik nije imao dijagnozu dijabetesa, a istraživači su pratili stanje njihove telesne mase, obima struka i odnos obima struka i kukova tokom narednih 12 godina.

"Čak i među osobama preko 75 godina, imati veću telesnu masu i dalje je bilo povezano sa dvostruko povećanim rizikom od dobijanja dijabetesa", istakla je koautorka studije Meri Bigs.

Muškarac koji je bio na granici gojaznosti imao je pet i po puta veći rizik od dobijanja dijabetesa od onih koji su imali samo prekomernu težinu, dok je za žene rizik bio tri i po puta veći.

Stručnjaci veruju da je razlog taj što su muškarci skloni gomilanju masnih naslaga na stomaku.

Koliko god da je teško, Bigs kaže da je održavanje sopstvene telesne težine na zdravom nivou jedini način da se rizik za dobijanje dijabetesa umanji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.