Gojaznost pogađa bogatije

Izvor: B92, 29.Nov.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost pogađa bogatije

Epidemija gojaznosti se proširila na siromašnije nacije, gde gotovo isključivo pogađa imućno žensko stanovništvo, upozorava nedavna američka studija, obavljena na Harvardskoj školi javnog zdravlja.

Nasuprot ovome, u bogatim zemljama, kao što su SAD, gojaznost je uglavnom problem siromašnog stanovništva, prenosi Rojters.

Vođa istraživanja S.V.Subramanijan i njegov tim su proučili trendove telesne težine više od pola miliona žena iz 54 zemlje u razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između 1994. i 2008. godine.

Utvrđeno je da samo četvrtina tih žena ima višak telesne težine, s tim što su razlike od zemlje do zemlje ogromne: dok višak kilograma imaju tri od četiri Egipćanke, dotle u Etiopiji taj problem ima svega šest odsto žena.

Što su prihodi i nivo obrazovanja stanovnica zemalja u razvoju viši, to je veća i njhova telesna težina. Najimućnija četvrtina analiziranih žena je bila pod više nego dvostruko većim rizikom od viška kilograma od onih iz najsiromašnije četvtine. Istovremeno je znatan procenat ispitanica, često veći od procenta onih s viškom kilograma, patio od neuhranjenosti.

U sve češćoj pregojenosti žena u zemljama u razvoju, izvesnu ulogu igraju i kulturološki fenomeni, upozorava američki tim. Na primer, u mnogim zemljama u razvoju vlada ubeđenje da devojke u godinama za udaju treba da deluju "zdravo", odnosno da budu punačke, a ne slabunjave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.