Gojaznost opasnija od pušenja: Višak kilograma uzrokuje rak

Izvor: B92, 31.Maj.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost opasnija od pušenja: Višak kilograma uzrokuje rak

Iako trenutno od raka najviše obolevaju pušači, gojaznost će uskoro postati opasnija od pušenja – rak čiji je nastanak prouzrokovan viškom kilograma u Velikoj Britaniji godišnje odnese 32.000 života.

Vežbanje i zdrava ishrana bi za takve bolesnike trebalo da budu standardna terapija, kao i hemoterapija ili operativni zahvati, navode lekari.

Rezultati astraživanja u SAD-u i Velikoj Britaniji, gde je zastupljen najveći broj smrtnih slučajeva usled raka prouzrokovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gojaznošču, ukazuju na to da gojazni ljudi imaju više šansi da dobiju neko maligno oboljenje, ali i da od njega umru.

Medicinski stručnjaci svakodnevno upozoravaju na porast gojaznosti u svetu, a posebno kod dece, koja osim raka u kasnijem životnom dobu može da prouzrokuje i bolesti srca.

Istraživanje u vezi sa povezanošću raka i gojaznosti trajalo je tri godine, a stručnjaci su u konačnici utvrdili da je gojaznost najčešći uzročnik malignih oboljenja koja se obično javljaju kod osoba u šezdesetim godinama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gojaznost opasnija od pušenja

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Maj.2015

Iako trenutno od raka najviše obolijevaju pušači, gojaznost će uskoro postati opasnija od pušenja – rak čiji je nastanak prouzrokovan viškom kilograma u Velikoj Britaniji godišnje odnese 32.000 života...Vježbanje i zdrava ishrana bi za takve bolesnike trebalo da budu standardna terapija,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.