Glas otrkiva Parkinsona

Izvor: B92, 03.Nov.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glas otrkiva Parkinsona

Naučnici iz Izraela i SAD su razradili metodu rane dijagnostike Parkinsonove bolesti, zasnovanu na utvrđivanju najtananijih promena glasa kod čoveka.

Pravovremena dijagnostika te bolesti može sprečiti uništavanje do 60 odsto nervnih ćelija u mozgu, objavljeno je na sajtu medportal.ru. Do sada su pokušaji rane dijagnostike Parkinsonove bolesti prema promenama glasa bili neuspešni.

Profesor Univerziteta u Haifi Šimon Sapir je, međutim, u tome uspeo, primenivši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alternativni pristup analizi glasa i razradivši programsku podršku koja otkriva njegove karakterne promene. Probna ispitivanja te metode, sprovedena u Izraelu i Americi na 38 obolelih od Parkinsonove bolesti i 14 zdravih dobrovoljaca, potvrdila su njenu efikasnost.

Naučnici smatraju da bi se nova metoda mogla koristiti za ispitivanje ljudi sa naslednom predispozicijom za dobijanje te bolesti, kako bi njihovo lečenje otpočelo u najranijem stadijumu te bolesti.

Foto: Kriss Szkurlatowski, sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.