Generacija koja usporava evoluciju

Izvor: B92, 06.Feb.2013, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generacija koja usporava evoluciju

Svaka generacija voli da misli kako je zdravija i naprednija od prethodne. Međutim, kada je u pitanju „bejbi bum“ generacija, te tvrdnje padaju u vodu, pokazuje nova studija.

U prvim posleratnim godinama, od 1946. do 1964. godinu u SAD rođeno je čak sedamdeset osam miliona beba. Najnovije istraživanje, objavljeno u poslednjem broju časopisa „JAMA Internal Medicine“ pokazalo je da je ta generacija znatno slabija od generacije svojih roditelja, kada je zdravlje u pitanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako prenosi američki časopis „Time“, do sada je vladalo mišljenje da je „bejbi bum“ najzdravija generacija. Takva pretpostavka zasnivana je često na jednostavnoj činjenici da pripadnici ove generacije beleže najduži životni vek u istoriji, te da je razvoj u polju medicine takođe nemerljivo veliki.

Ipak, istraživanje o zdravstvenom stanju tokom životnog veka sada već ljudi u srednjim godinama (NHANES) pokazalo je da pripadnici „bjebi buma“ imaju znatno više problema sa hipertenzijom, dijabetesom, gojaznošći i povećanim holesterolom nego ranije generacije.

Doktorka Dana King, profesorka porodične medicine na Medicinskoj školi Univerziteta u Zapadnoj Virdžiniji, potvrdila je da „bejbi bumeri“ žive duže, ali ne i kvalitetnije, što se odražava na njihovo zdravlje.

„Oni nisu pozitivna generacija kada je reč o zdravlju, iako žive dve ili tri godine duže od prethodne generacije. Nažalost, to što žive duže znači da žive duže sa brojnim bolestima ili onesposobljeni. Svakako, to nije dobar rezultat“, smatra dr King. Ona napominje da bi se ovakvi rezultati mogli negativno odraziti na proces evolucije jer je usled lošeg zdravstvenog stanja svaki ostali napredak doveden u pitanje.

Ispostavilo se da svega trinaest posto „bejbi bumera“ ima odlično zdravstveno stanje, što je primetno manje u odnosu na prethodne generacije kod kojih se svaki treći ispitanik mogao pohvaliti odličnim zdravljem.

Sedam posto „bejbi bumera“ koristi pomagala pri hodanju, što je za četiri procenta više nego u slučaju ranijih generacija. Osim toga, čak trinaest posto današnjih ispitanika zdravstveno je ograničeno u obavljanju svakodnevnih zadataka, kao što je penjanje uz stepenice ili košenje travnjaka. Kod starijiih generacija ta brojka bila je manja za oko pet procenata.

Istraživanje je trajalo od 2007. do 2010. godine i obuhvatilo je pripadnike pomenute generacije koji danas imaju od 46 do 64 godine. Rezultati su poređeni sa istim istraživačkim postupcima koji su sproviđeni 1988. i 1994. godine.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.