Gen odgovoran za herpes

Izvor: B92, 05.Jun.2016, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gen odgovoran za herpes

Analizom krv osoba sa herpesom, ustanovljena je mutacija gena IL28b, pišu Večernje novosti.

Između 80 i 90 odsto populacije ima herpes simpleks virus tip 1 (HSV- 1), ali svi ne obolevaju. Da li će se javiti ili neće, zavisi od toga da li je došlo do mutacije specifičnog gena, tvrde škotski istraživači Univerziteta u Edinburgu. Samo četvrtina pati od povremenih ili čestih promena na usnama i oko njih, koje liče na groznicu.

Analizom krv osoba sa herpesom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustanovljena je mutacija gena IL28b, pa telo nije u stanju da pruži odgovarajući imuni odgovor.

- Poznato je da većina ljudi nosi virus herpesa, ali ne i zašto jedni imaju simptome, a drugi ne. Otkriće da gen IL28b mutira je važno, jer je on povezan i sa lečenjem hepatitisa C. Ako je mutirao, pacijenti imaju manje šanse da pozitivno reaguju na terapiju. Osim toga, naše istraživanje je dokazalo da genetska mutacija može biti povezana sa različitim virusima - naglasio je profesor dr Jirgen Has, član istraživačkog tima.

Izvor: novosti.rs

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mutacija gena kriva za pojavu herpesa

Izvor: Radio 021, 05.Jun.2016

Analizom krv osoba sa herpesom, ustanovljena je mutacija gena IL28b...Između 80 i 90 odsto populacije ima herpes simpleks virus tip 1 (HSV- 1), ali svi ne obolevaju. Da li će se javiti ili neće, zavisi od toga da li je došlo do mutacije specifičnog gena, tvrde škotski istraživači Univerziteta...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.