GAK: Počinje sa radom genetska laboratorija

Izvor: B92, 11.Avg.2014, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GAK: Počinje sa radom genetska laboratorija

Genetska laboratorija od sutra zvanično počinje sa radom u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", potvrdila je Tanjugu direktorka te ustanove Snežana Rakić.

Sa Repubičkim fondom za zdravstveno osiguranje ugovoreno je da se mesečno radi 20 amniocenteza, a prema rečima dr Rakić od sledeće godine taj broj će biti mnogo veći.

"Na otvaranje laboratorije čekamo dugo. Do sada smo plodovu vodu iz koje se rade analize na genetske bolesti nosili u razne centre, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radili smo sa Palmotićevom, Novim Sadom, INEP-om, privatnim laboratorijama", rekla je Rakić.

Ona je dodala da će biti potrebno nekoliko meseci da se sistem uhoda i da se nada da će analize moći da rade svi pacijenti ove bolnice.

U genetskoj laboratoriji rade se analize ženama starijim od 35 godina, onima koje u porodici imaju osobe sa genetskim anomalijama ili ukoliko su "dabl" i "tripl" testovi pokazali da postoji sumnja da plod ima Daunov sindrom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.