Folati sprečavaju rak debelog creva

Izvor: B92, 08.Jul.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folati sprečavaju rak debelog creva

Konzumiranje znatnijih količina folata, u vodi rastvorljivog B vitamina koji se prirodno nalazi u hrani, može da smanji rizik od kolorektalnog kancera (raka rektuma i debelog creva), pokazala je najnovija američka studija.

"Utvrdili smo da su sve forme i izvori folata u vezi s manjim rizikom od kolorektalnog kancera", izjavila je rukovodilac studije Viktorija Stivens iz Američkog društva za rak, a prenosi Sinhua.

Ustanovljeno je da su u ovom smislu najdelotvorniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tzv. "totalni folati" kojih, osim prirodno u hrani (zelena salata, zeleno lisnato povrće, spanać, plavi sirevi), jaja, ima i u prehrambenim proizvodima obogaćenim folnom kiselinom, kao i u dodacima ishrani koji sadrže ovu kiselinu.

Istraživanje je obavljeno na gotovo 100.000 osoba u okviru američke Studije o prevenciji kancera II. U SAD je obogaćivanje nekih prehrambenih proizvoda folatima počelo 1999.

U prve dve godine primene ove mere nije primećena nikakva promena učestalosti obolevanja ispitanika, ali je od 2002. do 2007. obolevanje od kolorektalnog kancera znatno smanjeno.

Folati spadaju u esencijalne nutritivne sastojke za rast ćelija, uključujući sintezu i reparaciju DNK.

Budući da su ti procesi od ključnog značaja za razvoj i diferencijaciju ćelija, odnos između unosa folata i obolevanja od raka se već duže vreme istražuje, naročito kada je u pitanju kolorektalni kancer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.