Fauči: Moramo da budemo oprezni; Omikron je zarazniji

Izvor: B92, 06.Dec.2021, 09:18

Fauči: "Moramo da budemo oprezni"; Omikron je zarazniji

Doktor Entoni Fauči, infektolog i glavni savetnik predsednika SAD za pandemiju izjavio je juče da, iako se omikron soj koronavirusa brzo širi državom, prve indikacije pokazuju da je manje opasan od delta soja.

On je za Si-En-En (CNN) rekao da je naučnicima potrebno više informacija pre nego što donesu zaključak o ozbiljnosti omikron soja.

Izveštaji iz Južne Afrike, gde se pojavio i gde postaje dominantna vrsta, pokazuju da se stopa hospitalizacije nije alarmantno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećala.

"Za sada, ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti, ali zaista moramo da budemo oprezni pre nego što donesemo zaključke da je omikron manje ozbiljan i da ne izaziva tešku kliničku sliku, u poređenju sa delta sojem", rekao je Fauči.

On je naveo da Bajdenova administracija razmatra ukidanje ograničenja putovanja za putnike iz nekoliko afričkih zemalja koji nisu američki državljani.

"Nadajmo se da ćemo uspeti da ukinemo tu zabranu u prilično razumnom vremenskom periodu", rekao je Fauči i dodao da se svi osećaju loše zbog teškoća sa kojima je suočena Južna Afrika i druge afričke zemlje.

Omikron soj do danas je otkriven u trećini američkih država, uključujući severoistok, jug i zapadnu obalu. ;Viskonsin i Misuri su medju poslednjim državama u kojima su potvrdjene infekcije novim sojem.

Delta soj je i dalje dominantan u SAD, čineći više od 99 odsto slučajeva zaraze i izazivajući porast hospitalizacija na severu.

Američki zvaničnici i dalje apeluju na ljude da se vakcinišu i prime buster dozu, kao i da nose maske u zatvorenom prostoru jer sve to doprinosi zaštiti od delta soja, ali i od drugih vrsta korona virusa.

U protekle dve godine, od početka pandemije, 780.000 Amerikanaca je umro od kovida 19.

Broj zaraženih i umrlih su opali za otprilike polovinu od vrhunca delte u avgustu i septembru, ali sa više od 86.000 novih infekcija dnevno, brojke su i dalje visoke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fauci: Potrebno više informacija o ozbiljnosti omikron soja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Dec.2021

Anthony Fauci, infektolog i glavni savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pandemiju, izjavio je da, iako se omikron soj korona virusa brzo širi državom, prve indikacije pokazuju da je manje opasan od delta soja. On je za CNN rekao da je naučnicima potrebno više informacija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.