Izvor: Blic, 12.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

‘Fabrika “Valor i Mideri” ugrožava zdravlje dece’

Predškolska ustanova u Zrenjaninu uputila je zahtev Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine za premeštanje fabrike "Valor i Mideri" sa sadašnje lokacije, jer je deci iz te ustanove direktno ugroženo zdravlje.

Fabrika iz koje se izlaze aceton i pare topljene plastike koji su kancerogeni nalazi se na oko 300 metara od vrtića Neven u kojem boravi 120 dece. Poseban problem stvara vetar koji te izduvne pare odnosi do vrtića. Na fasadi i prozorima zgrade vrtića pojavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se garež.

U zahtevu upućenom pokrajinskom sekretarijatu navodi se da je zbog ispuštanja štetnih gasova direktno ugroženo zdravlje dece koja se u poslednje vreme žale da ih boli glava, imaju pojačanu potrebu za vodom.

Holandska firma "Pecocar Holland" započela je proizvodnju u iznajmljenim objektima nekadašnje tekstilne industrije Mideri prošle godine, a bavi se proizvodnjom komponenti od poliestera za autobuse, hladnjače i industrijska vozila. Pogone Midera ova holandska firma koristi privremeno jer su u fazi gradnje novi pogoni u Slobodnoj poslovnoj zoni Bagljaš-Aerodrom, gde je "Pecocar" zakupio parcelu od 2,7 hektara na 99 godina.

Direktor "Pecocara" u Srbiji Dirk Vermelen prilikom potpisivanja ugovora o pristupanju Slobodnoj poslovnoj zoni Zrenjanin izjavio je da ova kompanija posebnu pažnju posvećuje zaštiti na radu i zaštiti okoline.

Prema njegovim rečima, proizvodnja se odvija u skladu sa evropskim standardima, koji su mnogo stroži od onih koji su na snazi u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.