Evo zašto nije dobro da se nalivate vodom

Izvor: Mondo, 05.Sep.2017, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zašto nije dobro da se "nalivate" vodom

Treba piti puno vode u toku dana, ali ponekad i grešimo trudeći se da popijemo dovoljno.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock/Wavebreakmedia Ltd

Nije uvek izvodljivo popiti u jednom danu količinu vode koju stručnjaci preporučuju. Ranije je savetovano da se u toku dana popije osam čaša vode, ali nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da bi bilo bolje da tokom dana popijemo 15 čaša vode.

Kako bi pratili preporučene doze, ljudi ponekad prosto >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << uzimaju što veće gutljaje iako zapravo i ne osećaju žeđ, ali lekari upozoravaju da to nije baš najsrećnije rešenje.

Iako nam je voda neophodna za zdravlje kože, imuni sistem, i uopšte nivo energije, nalivanje velikim količinama vode je besmisleno, a ponekad i opasno, prenosi "Dejli mejl".

Koliko telo može da izdrži bez hrane i vode

Žeđ je kontrolisana nivoom natrijuma u telu, koji može jako da skoči tokom intenzivnog treninga, na primer. Ako vodu pijete velikim gutljajima, češće ćete ići u toalet da praznite bešiku, što u ekstremnim slučajevima može da izazove i probleme sa srcem i bubrezima.

Najbolji način da odredite koliko ćete vode popiti je da slušate svoje telo.

"Kad nam treba više vode, naše telo je registrovalo da imamo previše soli", kaže dr Stefani Long iz One Medical centra u San Francisku.

Mali gutljaji sasvim su dovoljni za hidrataciju organizma, a, naravno, postoji i veza između mozga i tela koja nam "kaže" kad je dosta, podseća dr Long.

Kad osećamo potrebu za velikim količinama vode i kad nam je prirodno da je pijemo u velikim gutljajima, kao posle vežbanja, na primer, i to je sasvim u redu, ako se zaustavimo čim utolimo žeđ, savetuje dr Long.

Važno je da vodu pijemo polako i sa uživanjem, jer ako popijete previše vode za jako kratko vreme, postoji opasnost da se usput nagutate i vazduha, što može da izazove probleme sa srcem, bubrezima i varenjem.

Koliko vode stvarno treba da pijete u toku danaVoda, ipak, ima ukus?!Kisela ili obična voda?Zašto treba da pijete vodu sedećiEvo kad NE TREBA da pijete vodu

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.