Epidemiolog: Novi sojevi su glavni razlog porasta broja obolelih

Izvor: B92, 12.Mar.2021, 20:00

Epidemiolog: Novi sojevi su glavni razlog porasta broja obolelih

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije, u podnevnom Dnevniku HTV-a rekao je da je glavni uzrok povećanog broja novoobolelih u Hrvatskoj pojava novih varijanti virusa koje imaju sklonost bržeg širenja.

Kao drugi razlog naveo je i veće opuštanje stanovništva u primeni epidemioloških mera.

Istakao je da, uprkos ovom rastu dnevnih ili nedeljnih incidencija, treba da budu optimistični i da računaju na prihod koji će Hrvatska ostvariti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tookom ove turističke sezone.

Mićović: Ubrzanje lokalne transmisije u Primorsko-goranskoj, ali i u RH

"Treba biti istrajan, aktivno pronalaziti virus u populaciji, presecati lance transmisije i određivati njihove kontakte", rekao je Vladimir Mićović, direktor NZJZ-a Primorsko-goranske županije, za HTV-ov Studio 4 pričajući o porastu broja zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, vakcinisanju i epidemiološkim merama.

Prošla je godina dana otkako je ministar zdravlja Vili Beroš rekao da su "sledeće dve nedelje ključne". Od tada se zaređalo mnogo ključnih nedelja, epidemija koronavirusa ne posustaje, juče smo imali 962 nova slučaja zaraze. Brojevi od ove nedelje su za 25 odsto veće nego prošle nedelje.

Primorsko-goranska županija drugi dan zaredom beleži trocifren broj novozaraženih.

"Nažalost, i danas je trocifren broj, 130 novooboljelih, juče 148. Došlo je do ubrzavanja lokalne transmisije u Primorsko-goranskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj. To je posledica opuštanja koje smo primetili još sredinom februara", rekao je Mićović juče.

Mićović kaže kako ima mnogo mikrožarišta koja su vezana za proslave, neformalna obiteljska okupljanja, decu koja su krenula u školu i imaju i vannastavno druženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.