Elektronski nos njušenjem izmeta otkriva infekcije

Izvor: B92, 01.Sep.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronski nos njušenjem izmeta otkriva infekcije

Njuškanje izmeta elektronskim nosom može da otkrije sojeve bakterija koje izazivaju smrtonosne infekcije, kažu britanski istraživači, a prenosi BBC.

Foto: Image courtesy of patpitchaya at FreeDigitalPhotos.net

Ovom alatkom uspeli su da nanjuše različite tipove klostridije (Clostridium difficile) i sve na osnovu smrdljive hemikalije koju ova bakterija otpušta.

Tim s Univerziteta Lester kaže da ova otkrića mogu biti veoma korisna za skrining pacijenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u bolnici.

Studija je objavljena u žurnalu "Metabolomics".

Elektronski nos se već koristi za istraživanja kancera tako što traži jedinstveni miris hemikalije koju stvara rak pluća ili dojke.

Tim iz Lestera je istraživao da li različiti sojevi klostridije, koja izaziva bolesti, ima drugačije hemikalije koje mogu biti detektovane elektronskim nosom.

Pokazali su da različite nivoe metanola, sumpornih jedinjenja, ali i drugih jedinjenja, stvara 10 različitih sojeva koji su testirani u studiji.

Profesor Pol Monks, koji je deo istraživačkog tima, objasnio je za BBC: "Mirisanjem različitih sojeva klostridije možemo reći koji su dobri, a koji potencijalno loši. Pitanje je samo da li možemo da proveravamo pacijente".

"Pokazali smo da je moguće to učiniti u laboratoriji, a sledeće je da to uradimo i s nosom."

Samo u 2012. godini u Engleskoj je umrlo 1646 ljudi od infekcija klostridijom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Elektronski nos njuškanjem izmeta otkriva infekciju

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2014

Njuškanje izmeta elektronskim nosom može da otkrije sojeve bakterija koje izazivaju smrtonosne infekcije, kažu britanski istraživači...Ovom alatkom uspeli su da nanjuše različite tipove klostridije (Clostridium difficile) i sve na osnovu smrdljive hemikalije koju ova bakterija otpušta...Tim sa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.