Elektronske cigarete možda i nisu bolje od običnih

Izvor: B92, 31.Dec.2015, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronske cigarete možda i nisu bolje od običnih

Elektronske cigarete - alternativa pušenja nikotinskih cigareta - možda i nisu “bolje” od tradicionalnih cigareta, navodi se u novoj studiji.

U istraživanju objavljenom u Žurnalu usmene onkologije tvrdi se da je dokazano da para iz elektronskih uređaja može da ošteti DNK ili čak ubije ljudske ćelije u laboratorijskim eksperimentima.

Studija, za koju autori priznaju da je nejasna, nastala je nakon što su javni zdravstveni radnici iz Evrope, Amerike i Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Britanije podržali upotrebu elektronskih cigareta kako bi ljudi prestali da puše.

Naučnici su u najnovijoj studiji, sprovedenoj u SAD, utvrdili da su ćelije koje su izložene isparenjima nikotina podložne većim oštećenjima ili čak umiranju nego one koje su bile izložene vrstama isparenja bez nikotina.

Na osnovu toga, njihov zaključak je da elektronske cigarete i nisu toliko bezopasne koliko ih marketinški stručnjaci predstavljaju javnosti.

O dokazima koji navodno dokazuju ili opovrgavaju negativan uticaj elektronskih cigareta na zdravlje treba dodatno raspravljati. Jedna studija je ove godine uporedila oštećenje pluća od duvanskog dima i od pare elektronskih cigareta i ukazala na to da nisu otkriveni citotoksični uticaji pare na tkiva disajnih puteva.

Međutim, Univerzitet Ročester je otkrio da emisije iz aroma aerosola elektronskih cigareta mogu da prenesu slobodne radikale, teške metale i izazovu zapaljenja plućnog tkiva.

U međuvremenu, procenom rizika koju je sproveo norveški Institut za javno zdravlje, zaključeno je da pošto elektronske cigarete isporučuju istu količinu nikotina kao i obične cigarete, mogu se očekivati i isti štetni efekti. Ipak, priznali su da su rizici znatno niži od onih koje izazivaju prave cigarete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.