Eksperimentalna vakcina stvorila antitela kod miševa, uskoro rezultati i za ljude

Izvor: B92, 20.Maj.2020, 15:42

Eksperimentalna vakcina stvorila antitela kod miševa, uskoro rezultati i za ljude

Jedna američka kompanija za imunoterapiju saopštila je danas da je pokazano da je njena eksperimentalna vakcina za sprečavanje infekcije koronavirusom stvorila zaštitna antitela i odgovore imunog sistema kod miševa i zamorčića.

"Videli smo reakcije antitela koje rade mnoge stvari koje bismo želeli da vidimo u eventualnoj vakcini", rekao je dr Dejvid Viner, direktor centra za vakcinu i imunoterapiju u Institutu Vistar, koji sarađuje sa kompanijom Inovio farmasjutikals ink, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čija je vakcina u pitanju.

"U stanju smo da se usredsredimo na stvari koje bi sprečile da virus ima sigurnu luku u telu", istakao je on.

Inovio, koji je u aprilu počeo testiranje vakcine na ljudima, saopštio je da se preliminarni rezultati očekuju u junu. Šefica istraživanja i razvoja u Inoviju dr Katerin Broderik je rekla da pojedini ljudi imaju blago crvenilo na ruci.

Kada preliminarni rezultati stignu, kako je navela, ona očekuje da će se Inovio obratiti Američkoj upravi za hranu i lekove radi odobrenja za prelazak na faze dva i tri u julu ili avgustu.

Za sada nema odobrenih lekova niti vakcina za kovid 19, a stručnjaci predviđaju da bi bezbedna i efikasna vakcina mogla da se razvije za 12 do 18 meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.