EMA pokrenula procenu buster doze za tinejdžere

Izvor: B92, 08.Feb.2022, 20:55

EMA pokrenula procenu buster doze za tinejdžere

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je reviziju kako bi procenila da li Fajzer i Biontek vakcina protiv kovida 19 može da se koristi kao treća dopunska vakcina kod adolescenata od 12 do 15 godina, dok zemlje u regionu već primenjuju treću dozu.

EMA je u današnjem saopštenju navela i da je u toku revizija primene buster doze vakcine za tinejdžere od 16 i 17 godina, prenosi Rojters.

Nemački komitet za vakcine je prošlog meseca preporučio dopunsku dozu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za decu od 12 do 17 godina, nakon početne imunizacije sa dve doze, a s obzirom na to da stopa infekcije nastavlja da raste posebno među mladima, dok su sve druge države u regionu sledile taj primer.

EMA je navela da preporuke o tome kako treba davati vakcine ostaju nadležnost savetodavnih tela zemalja članica.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je u posebnom izveštaju danas da dosadašnji nalazi ukazuju na povećanje efikasnosti vakcine protiv infekcije kod adolescenata koji su primili buster u poređenju sa adolescentima koji su nedavno završili primarnu vakcinaciju.

Dodaje se i da još nisu dostupni podaci o trajanju zaštite od dopunske doze i o dodatnoj efikasnosti protiv teških oblika bolesti.

ECDC je saopštio da je 10 zemalja u Evropskom ekonomskom prostoru, koji čine 27 zemalja članica EU, uz Lihtenštajn, Island i Norvešku, već preporučilo buster dozu za osobe mlađe od 18 godina, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EMA počela procenu upotrebe buster doze vakcine Fajzer-Biontek za decu od 12 do 15 godina

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2022, 08:58

Evropska agencija za lekove (EMA) je počela procenu upotrebe buster vakcine protiv koronavirusa Fajzer-Biontek kod dece od 12 do 15 godina.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.