E-čitači pomažu kod disleksije

Izvor: B92, 19.Sep.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

E-čitači pomažu kod disleksije

Kratki delovi teksta na elektronskim uređajima možda mogu pomoći osobama sa disleksijom da poboljšaju brzinu čitanja i razumevanje teksta, sugeriše jedno istraživanje.

Američki naučnici su posmatrali 100 učenika koji su čitali sa papira i elektronskih čitača i ustanovili da su oni koji imaju probleme sa uočavanjem reči čitali brže sa elektronskih čitača, a oni koji imaju probleme sa ograničenom vizuelnom pažnjom i koncentracijom su bolje razumevali tekst ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ga čitali sa nekog elektronskog uređaja.

Mogućnost prikaza teksta u kratkim crrtama sa manje reči je pomogao učenicima da se koncentrišu na svaku reč, saopštili su naučnici za magazin PlosOne.

Rukovodilac istraživanja doktor Metju Šneps je saopštio da je glavni činilac koji utiče na poboljšanje koncentracije i uspešnije čitanje i razumevanje teksta kod disleksičnih osoba to što se na elektronskim uređajima pojavljuje nekoliko reči u redu, što olakšava čitanje i ne zbunjuje.

On je dodao da bi ovo otkriće možda moglo da se primeni i na papir, tablu za pisanje ili na neki drugi uređaj i tako olakša čitanje i razumevanje teksta osobama sa ovim poremećajem i naglasio da disleksija ima puno varijanti kod kojih je možda moguće pomoći kod čitanja uz pomoć neke vizuelne korekcije u samom tekstu.

"Ukoliko neko ima problema sa čitanjem, možda će poželeti da tekst na svojim elektronskim uređajima "razbije" na više redova sa manje reči, da vidi da li će mu to pomoći u čitanju", dodao je Metju Šneps.

Iz Udruženja za disleksiju je saopšteno da su formati elektronskih knjiga i čitača zgodni i široko dostupni i da se kod njih mogu podešavati oblik veličina, oblik slova, razmak i boja, kao i da čitalac istog trenutka može da potraži i značenje reči u ugrađenim rečnicima, što čitanje čini lakšimi i razumljivijim i da ovo otkriće može dosta pomoći da se skine stigma koja se uobičajeno vezuje za ljude koji imaju problema sa čitanjem.

Foto: freedigitalphotos.net/africa

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.