Dvogodišnji dečak o trošku RFZO otišao na lečenje u Italiju VIDEO

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvogodišnji dečak o trošku RFZO otišao na lečenje u Italiju VIDEO

Dvogodišnji dečak sa teškim oštećenjem jetre otputovao je jutros na lečenje u Italiju avionom Vlade Srbije o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je lečenje dečaka odobreno u kratkom vremenskom roku, a da su sa mališanom otputovala oba roditelja, anesteziolog, lekar i medicinska sestra.

Ona je naglasila da su RFZO i Ministarstvo zdravlja potpisali sporazum sa aviokompanijom Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji omogućava da im u svakom momentu na raspolaganju bude avion za transport pacijenata.

Do sada je dosta novca odlazilo na putne troškove pri lečenja pacijenata u inostranstvu, te je avionski transport koštao oko 10.000 evra, dok će sada to koštati oko 3.000 evra.

To što roditelji često sami prikupljaju novac za lečenje dece, Radojević Škodrić kaže da je problem u nedostatku informacija i da država ima tri fonda koja šalju decu na lečenje i unostranstvo - RFZO, Budžetski fond Ministarstva zdravlja i Fond za retke bolesti Ministarstva zdravlja.

"Lečenje može da postoji i u Srbiji, ali ako struka proceni da neće biti uspešno, pacijent se upućuje u inostranstvo. Ukoliko bude odbijen od RFZO, može ad se obrati ostalim fondovima. Nijedan pacijent nije odbijen zato što nema novca, već samo ako postoji procena struke da je lečenje moguće u Srbiji", pojasnila je ona.

Zbog problema u informisanosti gradjana RFZO će formirati poseban kol centar za lečenje u inostranstvu i za hitne slučajeve, a koja su sve neophodna dokumenta za lečenje u inostranstvu, saznajte u prilogu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvogodišnjak o trošku države na lečenju u Italiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2018

Dvogodišnji dečak sa teškim oštećenjem jetre otputovao je jutros na lečenje u Italiju avionom Vlade Srbije o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)...Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je lečenje dečaka odobreno u kratkom vremenskom roku, a da su sa mališanom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.