Dve omiljene namirnice povezane su s rakom pluća

Izvor: B92, 06.Avg.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve omiljene namirnice povezane su s rakom pluća

Ljudi koji jedu mnogo zasićenih (tzv. loših) masti, kojih na primer ima u puteru ili govedini, imaju veće šanse da razviju rak pluća u odnosu na osobe koje praktikuju dijetu siromašnu mastima, pokazalo je novo istraživanje.

U poređenju s odraslima koji nisu unosili mnogo masti, ljudi koji su jeli najmasniju hranu imali su 14 odsto veće šanse za rak pluća, utvrdilo je istraživanje. Za sadašnje i bivše pušače, dodatni rizik za rak pluća, kao rezultat masne ishrane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 15 postoU usporedbi s odraslima koji nisu unosili mnogo masti, ljudi koji su jeli najmasniju hranu imali su 14 posto veće izglede za rak pluća, utvrdilo je istraživanje. Za sadašnje i bivše pušače dodatni rizik za rak pluća, kao rezultat masne prehrane, je 15 odsto.

Dok je najbolji način za smanjivanje rizika raka pluća ostavljanje cigareta, “zdrava ishrana takođe može da doprinese smanjivanju rizika pojave raka pluća”, rekla je koautorka studije Dansja Ju s “Vanderbilt” univerzitetskog medicinskog centra u Nešvilu u Tenesiju.

“Naše otkriće pokazalo je da povećanje unosa nezasićenih masti uz istovremeno smanjivanje unosa zasićenih masti, naročito među pušačima i onima koji su nedavno prestali da puše, može da pomogne u prevenciji ne samo kardiovaskularnih bolesti, nego i raka pluća”, rekla je.

Američko udruženje za zdravlje srca preporučuje mediteranski način ishrane. Naglasak je na pripremi hrane s biljnim uljima koja sadrže nezasićene masti i konzumiranju orašastih plodova, voća, povrća, mlečnih proizvoda s niskim procentom masnoća, mahunarki, živinskog mesa i ograničavanju unosa crvenog mesa, šećera i soli.

“Uputstva su ista za prevenciju srčanih bolesti, moždanog udara i šećerne bolesti, i rekao bih da su ista generalno u prevenciji karcinoma, naročito raka pluća”, rekao je doktor Nejtan Berger, istraživač s Univerziteta “Case Western Reserve” i Univerzitetske bolnice u Klivlendu koji nije bio uključen u istraživanje.

“To ne znači da trebalo baciti u smeće sav puter i bifteke, ali bi konzumaciju trebalo ograničiti na jednom nedeljno”, rekao je Berger u telefonskom intervjuu.

U okviru istraživanja su proučeni podaci prethodnih 10 istraživanja, sprovedenih na području SAD, Evrope i Azije, s ukupno više od 1.4 miliona ispitanika, među kojima i 18.822 obolelih od raka pluća.

Ljudi koji su jeli najviše nezasićenih masnoća imali su 8 odsto manje šanse za rak pluća od onih koji su unosili najmanje nezasićenih masnoća, navodi se u izveštaju objavljenom u Magazinu kliničke onkologije.

Zamena samo pet odsto kalorija iz zasićenim masnoća sa nezasićenim masnoćama bila je povezana s 16 do 17 odsto manjim rizikom za pojavu raznih vrsta karcinoma pluća.

Istraživanje nije uzelo u obzir uticaj šećera i tzv. transmasti koje takođe mogu da imaju uticaj na pojavu raka, ističu stručnjaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.