Duži život uz pečenu ribu

Izvor: B92, 24.Maj.2016, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duži život uz pečenu ribu

Redovnim konzumiranjem ribe bogate omega 3 mastima može da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Osobe starije od 65 godina koje imaju povišen nivo omega 3 masti u krvi žive 2,2 godine duže od onih s nižim nivoom ovih masnih kiselina, pokazali su rezultati nedavno objavljene američke studije. To praktično znači da bi redovnim konzumiranjem ribe bogate omega 3 mastima mogla da se smanji smrtnost od kardiovaskularnih bolesti na globalnom nivou za 27-35 odsto, smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraživači sa Univerziteta Harvard.

- Rezultati ovog istraživanja potvrdili su važnost omega 3 masnih kiselina za kardiovaskularni sistem. Dokazano je da redovno konzumiranje tunjevine i drugih riba (pečenih u rerni ili na roštilju) sprečava zakrčenje krvnih sudova i srčanog mišića kod starijih žena i muškaraca i smanjuje rizik od srčane aritmije - tvrdi dr Darijus Mozafarijan, profesor sa Univerziteta Harvard i koautor studije.

Tokom istraživanja koje je trajalo 16 godina, američki stručnjaci su pokušali da razjasne efekte masnih kiselina na zdravlje, ispitujući biomarkere u krvi starijih osoba koje nisu uzimale omega 3 preparate načinjene od ribljeg ulja. Na taj način mogli su da procene potencijalne efekte redovnog konzumiranja ribe na razne uzroke smrtnosti. Omega 3 masne kiseline smanjuju širok spektar srčanih tegoba i izuzetno su važne za razvoj i funkciju mozga.

izvor: novosti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.