Dr Branislav Oluić: Karcinom pankreasa je podmukla bolest, neophodna edukacija lekara u Srbiji

Izvor: B92, 06.Sep.2023, 11:02

Dr Branislav Oluić: Karcinom pankreasa je podmukla bolest, neophodna edukacija lekara u Srbiji

Rak pankreasa je na četvrtom mestu među uzročnicima smrti od malignih bolesti, teško se otkriva u ranom stadijumu kada je bez simptoma, a povoljnih i jednostavnih testova za širu primenu nažalost nema.

Naši stručnjaci kažu da tačan uzrok pojave karcinoma ne znamo, ali da postoje uzročno posledične veze i faktori rizika.

Prema rečima doktora Branislava Oluića, specijaliste za opštu i transplantacionu hirurgiju u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tumor pankreasa je podmukla bolest i najčešće počinje sa nespecifičnim tegobama kao sto su bol u predelu želuca, mučnina, povraćanje, a budući da se oko 80 odsto karcinoma pankreasa nalazi u predelu glave, jedini specifičan simptom jeste pojava žutila, kada je potrebno započeti sa dijagnostičkim procedurama.

"Uzrok nije poznat, ali postoje jasne uzročno posledične veze i rizični faktori. Dokazano je da pušači imaju pet puta više šanse za karcinom pankreasa nego nepušači, takođe i osobe sa dijabetesom, gojaznošću, ali i porodična anamneza. Svi ti faktori, bilo jedan ili više njih, deluju na DNK ćelije pankreasa i dolazi do njihove mutacije i stvaranja karcinoma. Takođe, prema literaturi, starosna kategorija stanovništva sa više od 50 godina je rizičnija grupa, mada se danas javljaju i mlađi pacijenti. Ipak, ljudi koji imaju više od 50 godina treba da se obrate lekaru ukoliko imaju neke simptome“, objasnio je doktor Oluić u gostovanju za RTS.

Što se tiče dijagnostike, prema njegovim rečima, osim ultrazvučne dijagnostike, potrebno je uraditi skener, koji zajedno sa skenerom krvnih sudova pomaže hirurgu u odlučivanju o operaciji, odnosno daje informaciju da li je tumor operabilan. Takođe, moguće je uraditi dijagnostiku pomoću magneta i na kraju ERCP invazivnu metodu kojom se dobija bioptat iz pankreasa.

Na pitanje da li je moguća prevencija kod ove bolesti, istakao je da je definitivno smanjenje rizika umerenost u svemu - piću, cigaretama, što više vremena u prirodi, kao i zdrav način života, koji podrazumeva šetnju i fizičke aktivnosti.

Ono što je u Srbiji neophodno na ovom polju, kako je rekao doktor Oluić, jeste usvajanje novih znanja i inovativnih metoda od poznatih svetskih stručnjaka, jer se hirurgija pankreasa unapređuje edukacijom lekara.

"Trenutno sarađujemo sa čuvenim profesorom Markusom Bihlerom, jednim od najpoznatijih stručnjaka za hirurgiju pankreasa na svetu. Veoma sam srećan što me je pozvao da provedem mesec dana u njegovoj školi pankreasne hirurgije u Nemačkoj, imajući u vidu da je Bihlerov metod koji koristi, a koji je izuzetno radikalna i teška operacija, pokazao veću stopu uspeha kod operisanih pacijenata. U Srbiji se radi i imamo dobre rezultate, ali moramo da unapređujemo daljom edukacijom lekara i upravo prenošenjem znanja od stručnjaka kao što je profesor Bihler“, dodao je dr Oluić.

On je podsetio na značaj širenja svesti o donorstvu organa i potrebi pričanja o toj temi, imajući u vidu na izuzetan herojski čin koji predstavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dr Branislav Oluić: Karcinom pankreasa je podmukla bolest, neophodna edukacija lekara u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Sep.2023

Rak pankreasa je na četvrtom mestu među uzročnicima smrti od malignih bolesti, teško se otkriva u ranom stadijumu kada je bez simptoma, a povoljnih i jednostavnih testova za širu primenu nažalost nema. Naši stručnjaci kažu da tačan uzrok pojave karcinoma ne znamo, ali da postoje uzročno posledične...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.