Došlo je proleće ali i alergije

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Došlo je proleće ali i alergije

Sa prvim danima proleća, sve je više razloga da izađemo iz kuća i vreme provodimo u prirodi. Međutim, proleće je i vreme polenskih alergija, a iz godine u godinu sve je više onih koji pate od ovih alergija, naročito dece.

Kijavica, crvenilo, otečeni kapci, zapušen nos, umor i iscrpljenost - sa ovim tegobama suočavaju se svi oni koji pate od polenskih alergija. Međutim, najviše zabrinjava činjenica da je sve više malih pacijenata.

"Neka procena je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već 2015. godine svako drugo dete imati polensku alergiju, a za odrasle kažu negde 2025. svaki drugi čovek će imati polensku alergiju. To se neverovatnom brzinom širi. Zašto se tako širi - mnogo je teorija. Ali izgleda da smo mi izgubili ono primarno u čoveku, ljudi danas jedu prilično prerađenu hranu, nemaju više infekcije, nemaju parazite, smešno zvuči, ali tamo gde ima glista i parazita, tamo nema alergija." kaže za B92 dr Branimir Nestorović, pedijatar, pulmolog i alergolog.

Leka koji bi izlečio alergiju nema, ali kao što se i sam alergen nalazi svuda oko nas, tako u ublažavanju simptoma mogu pomoći i prirodne stvari koje nas okružuju, poput koprive.

"Mora da se osuši, najbolje bi bilo da se ubaci u zamrzivaču jedno dve-tri nedelje da se potpuno u zamrzivaču osuši i bude dehidrirana, pa da se onda samelje, i da se taj onda ekstrakt daje sa malo meda, po 2-3 kašičice dnevno da se uzimaju. Efekti su skoro identični lekovima za alergiju." objašnjava dr Nestorović.

Kada počnu tegobe, za lečenje tradicionalnim lekovima je obično kasno, pa se terapija preporučuje mnogo pre simptoma. Postoje, naravno i načini da pomognemo sami sebi.

Polen se zadržava na našoj garderobi, ali i kosi, pa ju je potrebno češće prati, ili je zaštititi maramom ili kapom. Zanimljiv podatak je i da je najveća koncentracija polena u ranim jutarnjim časovima, pa ukoliko imate simptome, šetnju u prirodi odložite za večernje sate.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.